Да не се издава направление за PCR, ако пациентът има антигенен тест, е недомислица на МЗ

Ако работодател изисква отрицателен тест за връщане на работа, разходът трябва да се поеме от държавата, така е по закон, твърди адв. Мария Шаркова

OFFNews 03 декември 2020 в 09:52 3185 0

Това, че личният лекар не може да дава направление за PCR , ако имаш антигенен тест е недомислица на здравното министерство. От друга страна НЗОК разполага с ограничен ресурс за направления и не може да направи масово тестване с PCR за цялата страна, коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по БНТ.

Тя обясни, че според определението на СЗО и това, което МЗ е приело прие като дефиниция за COVID-19, легитимен за заразоносител или за болен е положителният PCR. За да се приеме, че заразата вече я няма, трябва да има отрицателен PCR.

Шаркова каза още, че PCR тестовете и антигенните тестове не могат да бъдат приравнени, защото дават резултат за различни неща от медицинска гледна точка.

"Но безспорно антигенните тестове следва да бъдат ползвани, така както направиха масово европейските страни, които значително по-добре от нас успяват да се справят с ограничението на заразата", допълни тя.

По думите ѝ у нас парадоксът идва от буквално възприетото определение за COVID-19 и от това, че за всяка ситуация се изисква PCR тест, който да верифицира дали човек е заразоносител и говорим за коронавирус или отрицателен.

Адв. Шаркова съобщи, че според практиката ѝ PCR тестът все по-рядко се използва като задължително условие за прием в болница. Проблемът обаче е, че ако имаш фалшивоотрицателен антигенен тест може да ти бъде отказана хоспитализация, тъй като никой не рискува да те настани в отделение, където няма ковид болни, ако имаш симптоми на инфекцията.

"Това е системен проблем, който доведе до смъртта на не един и двама пациенти, за съжаление", сподели тя и допълни, че продължава да получава сигнали за откази от лечение, чакане в линейки пред болниците, което е знак за лоша организация.

"Живеем в 21 век и е абсурдно да искаме всичко на хартия, да е подписано и подпечатано, след като пациентът може да го верифицира по електронен път, това пак е лоша организация", каза Шаркова.

Тя коментира и как са защитени правата на медиците, които работят в ковид отделения:

"Има сигнали, особено в провинцията, че все още липсват на защитни облекла. Не знам дали това се неглижира от държавата, но е факт, че безопасната работна среда на медиците е проблем, който е неразрешен на този етап", каза адвокатът по медицинско право.

По думите ѝ, ако работодател изисква отрицателен PCR за връщане на работа, би трябвало личният лекар да издава направления за тестване. 

"Не трябва тестът да се плаща от работника или работодателя, защото всички противоепидемични мерки по закон трябва да бъдат поети от държавния бюджет", обясни Мария Шаркова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови