Д-р Виткова: Никой не може да каже колко струват медицинските изделия у нас

OFFNews 30 март 2023 в 10:25 830 0

д-р Мими Виткова

Снимка Архив

д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването

Никой не може да ви каже колко струват медицинските изделия в България. Това е абсолютно неизвестно. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова в коментар по казуса с премазания от дърво мъж в Пловдив, чиито операции му струваха 4500 лв.

Всяка болница, в зависимост от това откъде се снабдява, е с различна цена на едно и също изделие. Защо не се публикуват цените на медицинските изделия? Преди време бяха изнесени данни от д-р Дечо Дечев за онкомедикаментите, които уж са регулирани, Касата ги плаща и въпреки това в различни болници разликата в цената беше седем пъти за едно и също лекарство. Този проблем все още не е намерил решение, защото някой обжалва някаква обществена поръчка и не можем да го решим. За медицинските изделия никой не знае нито каква е производствената цена, нито каква е надценката. Ние шумим за хранителните продукти, а за това, което наказва човек в безпомощна ситуация... премазан, в болница, а близките търчат и събират заеми, за да могат да платят. Това е абсолютно нехайство от страна на държавата, категорична бе тя.

Според нея на пациента в болница много често се казва, че има по-добри изделия от тези, които са поети от НЗОК, но трябва да е доплати. Тя даде пример със стентовете, където понякога става дума за колосални суми.

"Не можем да минем без увеличаване на вноската, но трябва да се увеличи контролът върху обществените средства", посочи д-р Виткова. По думите ѝ най-сериозното доплащане е в ортопедията, неврохирургията, кардиохирургията и инвазивната кардиология. "Освен това почти задължително е доплащането за екип", уточни тя.

Пациентът не е компетентен да избира планката или стента, които трябва да му бъдат поставени. Той не може да бъде поставян в такава абсурдна ситуация. През 1995 година СЗО сложи таван от 15% доплащане за всичко. У нас доплащането е 50%. Как се развива здравеопазването зависи от държавата, от това какви законопроекти ще предложи Министерството на здравеопазването и какви закони ще приеме парламентът. Доплащане трябва да има, но в рамките на допустимото, каза бившият здравен министър и допълни, че в западноевропейските страни доплащането е под 10%.

Тя открои и друг проблем - не във всички клинични пътеки е обозначено изрично какво покрива НЗОК, заради което болниците "проявяват творчество". Системата е толкова отворена към такива порочни практики, че няма затваряне, ако не се промени законодателството, подчерта д-р Мими Виткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews