Д-р София Ангелова: Никотиновата абстиненция причинява страдание, но мозъкът може да бъде ''излъган''

Янка Петкова 31 май 2022 в 17:04 8237 0

д-р София Ангелова

Снимка PR Play

д-р София Ангелова, специалист по вътрешни и белодробни болести

"Когато човек е силно зависим от цигарите, никотиновата абстиненция, която настъпва след спиране на тютюнопушенето, причинява физически страдания, но мозъкът може да бъде "излъган". С лекарска помощ този период се преживява много по-леко", заяви за OFFNews д-р София Ангелова, специалист по вътрешни и белодробни болести.

Д-р Ангелова бе един от лекторите на семинара за журналисти, посветен на Световния ден без тютюнопушене. Събитието e част от информационна кампания на АстраЗенека България и се организира с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика – Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън.

Н. Пр. д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания

По думите на лекарката никотиновата зависимост може да се определи с тест на Фагерщрьом. Този тест включва въпроси от типа - от коя цигара на пациента е по-трудно да се откаже - първата с кафето сутрин или последната преди лягане; пуши ли докато е болен и т.н.

"Всеки отговор носи точка. Когато се съберат повече от 5 точки това означава, че има изразена зависимост, и че ние трябва задължително да насочим вниманието си към заместително лечение, защото знаем, че организмът страда за никотин. От три години насам вече имаме шпрейове, които пръскат никотин под езика. Под езика има богата съдова мрежа, през която той много бързо се резорбира, достига до мозъка, веднага се изпращат импулсите до амигдалата (б. р.мозъчна структура, отговорна за емоциите), където започва производството на допамин и човек започва да се чувства по-добре. "Лъжем" мозъка, но пациентът не извършва действието пушене и не поема останалите 8399 вредни вещества, които се съдържат в тютюневите изделия."

Абстиненцията настъпва, когато рецепторите чакат никотина, а ти не му го подаваш, обяснява д-р Ангелова. Тези прояви при силно зависимите могат да бъдат много тежки:

"Имам пациенти, които казват "готов съм да набия всички около мен", до такава степен са нервни. Обикновено ги съветвам - избирайте ден и час, в който няма да пушите, до този ден и час намалявайте цигарите, не препушвайте, защото тровите организма и когато дойде избраният момент, заместете цигарата, не извършвайте действието пушене, сложете лепенка, вземете дъвка. Физическото страдание е силно. Имам пациенти, които със собствената си воля успяха да откажат цигарите. След месец време се обадиха, за да споделят, че са обиколили колеги кардиолози, невролози, чувствайки се недобре. Сърцето реагира, мозъкът реагира. Получават световъртежи, сърцебиене, при някои "играе" кръвното налягане. Колегите им казват "вие сте здрави, нищо ви няма". С никотин заместващ медикамент те се почувстваха добре", казва д-р София Ангелова.

По думите ѝ пушачите са два типа - хармонични и дисхармонични. При хармоничните организмът така се е адаптирал към тютюневия дим, че се чувства в хармония с него, те трудно могат да спрат да пушат. Дисхармоничните са колебливи и могат да бъдат мотивирани да откажат цигарите - от недобри изследвания, прекарана болест, дори от предстоящо пътуване, обяснява пулмоложката и подчертава, че при бившите пушачи може да има кашлица, защото белият дроб се изчиства от задържаните секрети, но ако тя продължи повече от четири седмици, трябва да се потърси специалист.

Цигарите и рискът от онкологични и сърдечносъдови заболявания

 "Употребата на тютюн е най-честата предотвратима причина за смърт от рак, на която се дължат около една трета от всички смъртни случаи от онкологични заболявания. Относителният риск за развитие на рак на белия дроб при пушачите се увеличава с 13,3 пъти.  Едва 15% от пациентите с рак на белия дроб никога не са пушили. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също увеличава риска от рак на белите дробове и води до 1.2 млн. смъртни случаи годишно", посочи д-р Чанка Андреева от Отделението по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

д-р Чанка Анкреева

Д-р Андреева представи и данни, според които 12 часа след спиране на тютюнопушенето нивото на въглероден диоксид в организма спада, а две седмици по-късно се подобрява и функцията на белите дробове.

Тютюнопушенето е най-лесноотстранимият рисков фактор за сърдечносъдови болести. Пушачите са застрашени от исхемична болест на сърцето, три пъти по-често получават инфаркт на миокарда, подчерта кардиологът от УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Николай Стоянов.

д-р Николай Стоянов

"Употребата на тютюневи продукти е основна причина за преждевременна смърт, свързана със сърдечносъдови заболявания, главно сред населението под 70-годишна възраст. Намаляването употребата на тютюн е от критично значение, защото се отчита ясна тенденция за повишаване на смъртността сред пушачите. При запазване на сегашната тенденция 10 млн. повече хора може да загубят живота си от причини, свързани с тютюнопушенето", каза кардиологът.

Васил Николов от асоциация "Родители" и участници в проекта „Можещите / Разкрий силата си“

На семинара бяха изнесени и резултатите от социалната информационна кампания „Можещите / Разкрий силата си“, реализирана с участието на асоциация "Родители". Инициативата се фокусира върху превенцията от тютюнопушенето сред учениците на възраст между 12 и 16 години, обясни Васил Николов от "Родители". Тази възраст се определя като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на навиците им.

"Супергероите" на програмата са тийнейджъри с високи постижения в областта на спорта. Техният позитивен модел е вдъхновил създаването на серия от комикси, които ще се разпространяват сред учениците. До момента в рамките на инициативата са проведени 1182 образователни часа и информацията е достигнала до 23 740 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!