Д-р Симидчиев за разпространението на COVID-19 у нас: В момента горим бавничко

OFFNews 08 юни 2020 в 09:37 5031 0

Не сме напълно наясно къде сме в момента, този вирус се държи доста по-различно от другите коронавируси. При нас имаше пик в началото, в момента горим бавничко, има отделни гнезда, които не са загаснали, каза по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му трудно е да се прогнозира дали предстои втори пик, но вече и здравната система, и общините, и пациентите са наясно какво трябва да правят. 

Дори да има покачване на заболеваемостта, не е необходимо да се вземат драстични мерки, а просто да се затегне личната дисциплина и да се пазим един друг при близък контакт като носим маски, уточни д-р Симидчиев.

Има достатъчно данни, че хората, които са преболедували COVID-19 със симптоми, изграждат имунитет, коментира пулмологът. По думите му над 90% от пациентите, които са прекарали наистина доказана инфекция и са я ликвидирали, тази година няма да боледуват пак.

Засега тези данни, които имаме, са на база преболедувалите симптоматично, установени от здравната система, при асимптомните не може да се каже категорично, каза пулмологът.

Той предупреди, че маските за многократна употреба, особено тези, които са с връзки, позволяват да се носят под брадичката, затова апелът му е при близък контакт да се слагат еднократните маски, тъй като са по-сигурни. Той уточни, че ако маските се навлажняват при активна дейност, трябва да се сменят по-често, но при нормални обстоятелства предпазват до 5-6 часа.

В началото не беше съвсем ясно дали това е инфекция, която се предава директно, но вече е установено, че пипането на лицето е фактор, който помага за разпространението й. Такава опасност има при непрекъснато пипане и сваляне на маската, уточни медикът.

По думите на д-р Симидчиев в момента протичането на инфекцията е на огнища, които трябва да бъдат добре локализирани и да се вземат своевременно мерки.

Това, което все още не знаем, е какви са дългосрочните последствия от болестта. Засега е ясно, че тази инфекция предизвиква промени в тъканта на белия дроб, и в кръвоносните съдове. Тези, които прекарват COVID-19 симптоматично, го изчистват - имунната система реагира. При пациентите, които боледуват тежко, може да има малко или повече трайни увреди, не се знае каква е честотата им, но има фиброзни изменения в белите дробове, обясни специалистът. 

По думите му, ако се гледа честотата на диагностицираните болни, в момента се катерим към средните нива 2:1 е съотношението заразени - излекувани, което е показател, че инфекцията се разпространява активно. 

Според него обаче крайни мерки не са необходими, тъй като хората вече знаят за какво става дума и могат да се пазят. Сега е много важно те да са своевременно информирани, каза д-р Симидчиев и уточни, че в болниците има умора, но тя не намалява бдителността, тъй като протоколите за лечение на COVID-19 вече са част от "новото нормално".

Детските градини са само епидемичен риск, защото децата карат инфекцията леко. Тези, които нямат възрастни в семейството си, не са застрашени. Според пулмолога по-големият проблем е там, където има възможност да се съберат много хора на едно място. Стадионите са рискови, каза той и хората трябва да са по-внимателни.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови