Д-р Симидчиев: С новата формула цените на онколекарствата ще намаляват на всеки 6 месеца

OFFNews 01 февруари 2024 в 10:17 1426 0

Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС

Александър Симидчиев

С формулата, която прие Народното събрание, цените на лекартвата ще намаляват динамично, на всеки 6 месеца, обясни по БНТ депутатът от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев в коментар за направените промени в Закона за здравното осигуряване.

С тях се регламентира как Националната здравноосигурителна каса ще заплаща онколекарства, прилагани в болниците. До избора на нов механизъм се стигна след като стана известно, че разликата в цените, на които държавните и частните болници купуват някои онкомедикаменти, достига 28 пъти.

"Въведохме вариант, при който цените се осредняват на база последните 6 месеца. Всяко намаляване на цените по естествен път се закрепва законово и те могат да бъдат само по-ниски. Това води до много сериозно намаляване на общите цени", каза д-р Симидчиев.

Най-добре е да има централизирани търгове, които да определят цените на медикаментите за всички болници. За някои лекарства това е факт, за други не, и това позволява на някои места да има отклонения в цените с драстични разлики. Принципно цените имат таван, на базата на Позитивния лекарствен списък (списъка на медикаментите, заплащани от НЗОК). Тези цени са най-ниските измежду 10 европейски държави, но вътре в тези медикаменти, особено когато са генерични или биоподобни, цените могат да варират и тези вариации са понякога до 28 пъти. Това е недопустимо, тъй като работим с публичен ресурс и той трябва да бъде максимално прецизно насочен, каза депутатът от ПП-ДБ.

Според него промяната е постигната с консенсус между всички участници в процеса на лекарствоснабдяване и лечение. Механизмът ще заработи от юли, тъй като Министерството на здравеопазването трябва да изработи методика, която да бъде включена в наредба. Наредбата подлежи на обществено обсъждане, обясни Симидчиев.

По повод темата с източването на НЗОК и последните събития в болница "Лозенец" депутатът заяви, че е планирал срещи с всички заинтересовани страни, за да си изясни казуса и ще обяви резултатите по-късно.

Когато няма прецизни механизми за контрол, големите болници могат да отклоняват част от ресурсите. Здравеопазването е вид политика, но тя трябва да се прави по правилата. Трябва да се върнем към изконния принцип – първо да не вредим - за да работи системата максимално безопасно, заключи д-р Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика