Д-р Петър Петров: Смъртността от COVID-19 при млади и здрави хора е притеснителна. Нещо не оценяваме

OFFNews 16 юни 2020 в 10:10 5327 0

„Смъртността при млади хора, без придружаващи заболявания, е смущаващ и притеснителен факт. Това говори, че има нещо, което не оценяваме“, заяви в интервю за БГНЕС началникът на Отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ „Света Анна“ д-р Петър Петров.

Специалистът коментира смъртта на 36-годишната жена, която почина преди денонощие. Той уточни, че все пак над 80% от случаите са леки форми или дори нямат клинична изява. Според него, независимо че вече имаме повече знания за вируса, все още има неизвестни, които в бъдеще трябва да бъдат разкрити. Сред известните са методите за лечение.

„В началото нямахме антивирусно лечение, сега имаме два препарата. Единият е наличен в страната ни, другият не. В световен мащаб тези препарати все още се предлагат“, коментира медикът и добави, че все още с антивирусните препарати, прилагани в други страни, нямаме достатъчен опит.

Д-р Петров каза, че досега няма изписан пациент, който да се е върнал. По думите му това е обяснимо, защото имунитетът, който човек получава, е битов, а той е най-добрият. Клетките запомнят антигена завинаги и ако този човек срещне за втори път вируса, би трябвало да боледува много по-леко или въобще да не разбере, че го е срещнал“, посочи той. 

„Имунитетът може да е кратковременен, може да бъде месеци, а може да бъде и повече време, но клетките, които вече са срещнали този антиген, го запомнят завинаги. При следваща среща те ще започнат да бълват IGG клетки, над 4 пъти над нормата, което подсказва, че клетката е запомнила агента и започва образуването на антитела“, добави д-р Петров.

Попитан дали свинският грип е по-опасен от коронавируса, началникът на отделението в „Света Анна“ каза, че това ще покаже статистиката, но не би се учудил, ако грипът е по-страшен и даде за пример т.нар. испански грип, от който са починали 50 млн. души.

Началникът на инфекциозното отделение коментира и предприетите от държавата мерки:

„Мисля, че мерките бяха много навременни, но този страх, който създадоха в хората, беше голяма грешка. Не трябваше да се създава страх, трябваше да се създаде много ясна представа за заболяването, че това е едно от инфекциозните заболявания. В световен мащаб се създаде такава психоза, не само у нас“, коментира той и допълни, че според него управляващите са се презастраховали, което е по-добре, отколкото ситуацията да бъде неглижирана, тъй като не се е знаело срещу какво се изправяме, но е било важно да се промени подходът, когато е станало ясно, че опасността не е толкова голяма.

Д-р Петър Петров определи настоящата ситуация като сезонен грип, който върлува у нас. По думите му над 2000 положителни проби от началото на пандемията са нищо, имало е по толкова на ден от грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови