Д-р Ненков: Медикът описва пораженията, не определя степента на телесната увреда

OFFNews 03 август 2023 в 10:49 6356 0

Мирослав Ненков

Снимка БГНЕС

д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването

Медикът описва уврежданията, не казва дали е средна, тежка или каквато и да било друга увредата. Единственото, което той прави, е да опише разбираемо степента на увержданията и дали е имало заплаха за живота на пострадалия.

Това каза в коментар по случая с нарязаното момиче от Стара Загора бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Не чувам нещо много важно – толкова много разрези в меки тъкани неминуемо водят до кръвозагуба. Степента на тази кръвозагуба се определя от изследването на хемоглобина и броя на еритроцитите при постъпване, което вероятно го има някъде, но не се споменава. Един драстично спаднал хемоглобин на пострадал човек, с множество мекотъканни травми, е потенциална сериозна заплаха за живота му. Което би определило, може би, решението на съда, каза анестезиологът.

Според него е много вероятно съдебният лекар от старозагорската болница да е изкупителна жертва. Но ако колегата е допуснал грешка, трябва някак да бъде преследван допълнително", допълни той.

Аз чисто човешки не мога да разбера решението на госпожата в старозагорския съд. Защото, ако приемем, че тя вижда пред себе си експертиза, в която пише, че няма заплаха за живота на пострадалото лице, множеството наранявания умишлено и систематично направени от човек, който има криминално минало, са нещо, което е потенциално опасно за обществото. Не знам дали някой от нас си дава сметка колко време отнема да се нанесат 20 разреза. Това не е емоционален изблик! Това е систематично, бавно, хладнокръвно и безмерно жестоко увреждане на човешкото тяло. Този човек няма място дори в нашето болно общество, категоричен бе д-р Ненков.

Той коментира и ниското заплащане на съдебните лекари.

Заплащането на този вид медицински услуги е недостатъчно, но тези, от които зависи, не ги интересува. Не можеш да очакваш от висококвалифициран човек, този или който и да е друг, просто защото съдът изисква от него експертиза, да работи за едната чест. Работи се за отношение и за пари. Не може да се очаква от високовалицифирани специалисти да работят без пари. Просто защото сме научени от комунизма, че тяхната работа не е важна. Ако няма пръст по главата и лопата в ръцете - това не е работа. Това са ужасни остатъци. Тези, които сега се събират да умуват и да променят възлови закони, ей така между двата дена от Слънчев бряг и Златни пясъци, може би е хубаво да помислят. Не може да се търси вина у специалиста, че не иска да помага на съда без пари, каза лекарят.

Той е скептичен за позитивния развой по казуса.

Обществото ни, което е с много тежък морален срив, много бързо забрява. Когато мечката влезе в чуждия двор не ни интересува, затова не се обаждаме на полицията като слушаме как се млатят в съседния апартамент – това не е наша работа. Правото у нас трябва да е неизбежно, а то е избежно. Един човек, нарязал 20 пъти тялото на своята приятелка, си събира багажа и се прибира вкъщи като пич. Този, който го подкрепи – друг блестящ мозък дето беше написал, че жените трябва да си знаят мястото - как да реагира при условие, че след 20 нарязвания другият се прибира вкъщи? Надписът "свобода или смърт" на предмишницата, до рисунка на паяжина на лакътя, е цяла дисертация по психология за "смелия мъж" с обръснатите вежди, посочи д-р Ненков и подчерта - Искам да кажа нещо много важно по отношение на телесната неприкосновеност. В нецивилизованите общества като нашето, за съжаление, телесната неприкосновеност е нещо като джендърство. Никой няма право да нарушава телесната цялост на никого при никакви условия. Уважаеми, момичета и момчета, след първия удар винаги следва още един. Първият удар във връзката е знак за вас да прекратите светкавично тази връзка на каквато и да е цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!