Д-р Миндов: Масовата ваксинация не трябва да пречи на лечението на останалите пациенти

50% от общопрактикуващите лекари в София са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19

OFFNews 18 януари 2021 в 10:10 992 0

Трябва да се помисли за организацията на масовото ваксиниране, за да можем и да лекуваме пациентите си. Това каза д-р Георги Миндов, председател на организацията на софийските общопрактикуващи лекари по bTV.

Според него, ако една практика има 1500 души, лекарят трябва да имунизира в продължение на месец и половина, целодневно, за да успее да ваксинира всички желаещи. Това поставя в риск останалите пациенти, които имат заболявания, нуждаещи се от лечение, коментира специалистът.

По думите му, процесът е бавен, той като логистиката, която изисква ваксинирането, отнема между 20 и 30 минути. Д-р Миндов съобщи, че към момента желаещите да се ваксинират в неговата практика са около 2-3%, но очаква този процент сериозно да се увеличи, когато хората се убедят в безопасността на продукта и има достатъчно количества ваксини, за да се проведе масово имунизиране.

"Притеснявам се, че тогава ще има бум на желаещи и това значително ще ни затрудни. Ще трябва да затворим практиките и да правим само имунизации", прогнозира той и допълни, че списъци със желаещи да ваксинират ще се изготвят след приключване на фаза 1.

До момента в столицата са ваксинирани около 50% от изявилите желание да се имунизират общопрактикуващи лекари - това са 350 специалисти, коментира д-р Миндов. По думите му общият брой желаещи сред колегите му в София е към 690 души или 90% от всички общопрактикуващи лекари в столицата.

Д-р Миндов потвърди, че семейните практики разполагат с всичко необходимо за осъществяване на имунизациите, тъй като работят с подобни продукти от години и имат установена рутина. В практиките разполагат с обикновени хладилници, чиято температура се следи и там се съхраняват всички видове ваксини, които трябва да бъдат поставени. Кабинетите са оборудвани с всичко необходимо за оказване на първа помощ при евентуална алергична реакция, увери той.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!