Д-р Маджаров: Предложението при отсъствието на личен лекар пациентът да може да се прегледа навсякъде ще доведе до хаос

OFFNews 16 януари 2024 в 12:33 9741 1

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

Иван Маджаров

Предложението при отсъствие на лекар пациентът да може да се прегледа навсякъде ще доведе до хаос. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Личният лекар трябва да информира, когато ще отсъства и да посочи в НЗОК кой ще бъде негов заместник. Вариантът, който някои предлагат, е да се затвори кабинетът и да се сложи табела, че пациентът може да посети друг лекар“, каза той, но предупреди, че това ще доведе до хаос, тъй като лекарите работят с часове и имат много пациенти. Според Маджаров решението е личният лекар да има финансовата възможност да си наеме заместник.

Предложение: Пациентите да могат да се прегледат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства

В момента и през следващите години гасим пожари - кадровата криза, неравномерното разпределение на специалисти в страната, възрастта на медиците. Трябва да осъзнаем, че това което правим сега, е опит да предотвратим катастрофа след 5-6 години. Тогава повече от 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 години, каза още председателята на УС на БЛС.

Над половината лекари у нас са по-възрастни от 55 години, работят и над 80-годишни медициТой допълни, че към момента половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. Маджаров обясни, че в централните болнични структури София, Пловдив, Варна и Бургас има подмладяване на кадрите, но в другите региони - и в болниците, и в медицинските центрове, това не е така. Липсват и достатъчно медицински сестри. Според д-р Маджаров трябва да има промени в обучението на медиците.

Болничен прием за ден за изследвания и процедури предлагат от Лекарския съюз

„Предстои подписване на анекса към Националния рамков договор. Ще водим преговори с НЗОК за новите цени и обеми, съобразени с бюджета. Трябва да направим така, че тези пари да отидат при колегите, които изпълняват медицински дейности“, каза Маджаров.

По думите му трябва да има повишаване на цените, „а не с новите пари да заплащаме нови и нови дейности“. Той посочи, че в противен случай се натоварват и кадрите, които са все по-малко, а качеството става все по-ниско. Маджаров подчерта, че инфлацията обуславя и искането за повишаване на цените и увери, че има конструктивен диалог между БЛС и НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

17.01 2024 в 14:19

Понастоящем,всеки общопрактикуващ/ОПЛ/има регистър от ЕГН на пациентите си-т.нар."пациентска листа",която е съхранявана по Закон за личните данни при него.Когато отсъства,я предоставя на свой колега-заместник,който също е регистриран надлежно по този Закон.Технически и законово,няма как всички останали ОПЛ в един град,да имат достъп до този регистър.Сиреч,пациент от "Младост",да ползва правата си в "Изгрев",напр.,при др.лекар.Феноменът е заложен от 2000 г. и е непроменен от тогава.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки