Болничен прием за ден за изследвания и процедури предлагат от Лекарския съюз

OFFNews 09 януари 2024 в 10:08 2293 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров

Масово въвеждане на еднодневна хоспитализация за пациенти за извършване на процедури, диагностика, за оказване на високовалифицирана помощ в рамките на един ден, предлагат от Българския лекарски съюз (БЛС).

Стартират преговорите на съсловната организация с Националната здравноосигурителна каса за подписване на Национален рамков договор, с който ще се определи на кого и за какви дейности ще плаща здравният фонд. Освен еднодневния прием в лечебно заведение от Съюза ще настояват и за 25% увеличение на стойността на клиничните пътеки, каза по БНТ председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Миналата година нямаше преговори, болниците изкараха с увеличението от предишната година. Практически те живеят с една година назад, затова предлагаме увеличението на клиничните пътеки да е с 25%. Изоставаме с цяла година, обясни д-р Маджаров и допълни, че макар средствата за здраве да са близо 8 млрд. лв., здравната вноска е най-ниска в ЕС, както и частта на парите за здраве от БВП.

По думите на шефа на БЛС болниците са изправени пред "катастрофа с кадрите", затова фокус на преговорите ще бъде остойностяването на медицинския труд.

Имаме трагичен проблем със специалистите по здравни грижи. Трябва да се въведе безплатно образование по специалността с ангажимент на тези, които се възползват, да останат за определен период в страната. Трябва да има възможност по-бързо да влизат в болниците. Нови механизми са нужни иначе няма шанс да се реши проблемът. Друг вариант е да се внасят специалисти от чужбина, но това биха били кадри извън ЕС, а там регулацията не е ясна, каза д-р Маджаров.

"Продължава да бъде проблем лечението на здравнонеосигурени пациенти", подчерта още той.

За неосигурените се грижат социалните институции, би трябвало социалното министерство да поема тези хора и да не принуждава държавните болници да ги лекуват без пари. Защото когато кажеш на директор, че трябва да по социална причина да лекува някого без пари, отваряш вратата за злоупотреби, каза д-р Иван Маджаров.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки