Д-р Маджаров: Фиксирането на 15 минути за преглед ще забави достъпа до личен лекар

OFFNews 11 април 2023 в 11:52 676 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз

Фиксирането на задължителни 15 минути за преглед би довело до записване за следващата седмица. В момента през кабинета на общопрактикуващ лекар с над 1500-2000 пациента, ежедневно минават около 60-70 човека, при грипна епидемия и повече. Ако трябва да ги разхвърлим през 15 минути за около 6 часа, защото лекарите имат и  други ангажименти, ще могат да минат около 24 човека. Това включва и профилактиката на здрави хора и диспансерното наблюдение на хронично болните.

Това каза в коментар за искането на НЗОК за лимитиране на времето за преглед председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по БНТ. Той допълни, че изискването може да се приложи, но затова е необходимо предварително да се разясни на населението какво налага да чака за преглед поне 7 дни.

Д-р Маджаров посочи и други изисквания, за които ще настояват от Лекарския съюз в преговорите с Касата - премахване на задължителното обозначаване на личните телефони на джипитата, тъй като над 90% от тях имат договори с неотложна помощ в извънработно време. Необходима е и пълна синхронизация с НЗИС, за да бъдат изцяло дигитализирани здравните услуги. 

От БЛС ще настояват да няма лимит за диспансеризацията, така както такъв не съществува за дейностите по профилактиката на записаните в практиката на личния лекар пациенти. Това по думите му ще доведе до по-качествено наблюдение на хронично болните.

Д-р Маджаров коментира и какви възможности ще има системата, ако не се приеме нов бюджет на НЗОК.

Ако няма нов бюджет, ще трябва да работим с парите от миналата година. Това не е добре за никого. Големите болници ще затънат, защото живеят в друга финансова реалност. Аз вярвам, че ще има разум и бюджет, очакванията са да бъде по-голям, но трябва да бъде насочен към реално увеличение на цените за медицински дейности, а не върху предвиждания за посещения на пациенти в болници и кабинети. Не е необходимо да прикриваме пари чрез предвиждане за нереално голям брой посещения. Това е начин парите да не достигнат до изпълнителите на медицинска помощ, категоричен бе той.

По-рано днес от Националното сдружение на общопрактикуващите лекар в България излязоха с предложение бюджетът за извънболнична помощ да бъде увеличен с 33% спрямо средствата за 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика