Д-р Маджаров: Ако прегледът при личния лекар е 15 минути, ще се чака за час до месец

OFFNews 29 ноември 2022 в 11:20 1860 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз

Изискването за 15 минути преглед със сигурност ще доведе до чакане между 20 и 30 дни. В момента един общопрактикуващ лекар приема между 50 и 60 човека дневно. С въвеждането на фиксирано време половината от тези хора ще трябва да бъдат прегледани в друг ден. За посещението, независимо дали е за профилактичен, диспансерен преглед, безплатна рецепта, остър случай или административно, ще трябва да чакате между 15 и 30 дни.

Така председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров коментира предложението на Националната здравноосигурителна каса за фиксирано време на преглед при личния лекар от 15 минути. Според него това не решава проблемите на пациента.

Предложението за 15 минути продължителност на преглед при лекар е добро, ако не беше придружено с други мерки. То не е дадено преди два месеца, когато започнаха преговорите между БЛС и НЗОК, а преди няколко дни, когато влязохме в тежък конфликт. В това предложение има една червена нишка – насочване на пациенти от извънболничната в болничната помощ и спестяване на средства и прехвърлянето им от едно перо в друго. Първо казват – прегледът ще бъде 15 минути, след това казват, ако не достигнете 46% профилактични прегледи, ще ви плащаме по-малко и не само това, а и нарушавате критериите за качество на медицинската помощ. Ако нарушите критериите за качество ще ви наложим двойно по-голям размер минимална глоба и тройно по-голяма максимална, каза д-р Маджаров и подчерта, че минималната глоба на общопрактикуващ лекар, независимо за какво нарушение става дума, се предлага да се увеличи от 50 на 100 лв., а максималната от 100 на 300 лв.

Това според него ще доведе до отлив на специалисти от извънболничната помощ, където по принцип има дефицит на лекари. Той коментира и други предложения на здравния фонд, свързани със проектозакона за бюджета на Касата, който беше внесен и впоследствие изтеглен:

Отново има увеличение на броя на хоспитализациите, предлага се те да бъдат 2 млн. и 200 хил. при положение, че тази година бяха 1 млн. и 800 000 и трябва да вървим надолу. В крайна сметка какво представляват тези предложения – вместо да говорим за облекчаване на пациента да не влиза в болница, да се обслужва в извънболнична помощ, той ще трябва да влиза в болница, за да му се свърши тази услуга. Явно Касата в този си вариант е опасна за българското здравеопазване, заключи шефът на БЛС.

По думите му по-сериозен интерес представлява узаконяването на телемедицината, каквото предложение ще бъде внесено от група народни представители. Това според него ще регулира този вид медицински услуги и ще ги направи достъпни за пациента.

"Това е възможност, която се предлага по света, но в България все още не е узаконена. Това става през регистрация, че имаш необходимата апаратура, че имаш възможността да извършваш такива прегледи", поясни Маджаров.

Той каза още, че с друго предложение на Касата се отнема възможността на лекари, които работят на границата между две области да обслужват пациенти и от двете. Това по думите му ще лиши от медицинска грижа хората в малки отдалечени и труднодостъпни райони.

"Много примери могат да се дадат за това, че няма мисъл за пациента, а просто заяждане – видите ли и ние можем да бъдем лоши", обобщи шефът на Лекарския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки