Д-р Йордан Палашев: Караме Бентли, плащат ни за трабантче

Една четвърт от нуклеарните хибридни SPECT/CT изследвания в България се правят в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

OFFNews 15 юни 2020 в 14:40 3238 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

С новите технологии имаме възможност да правим комбинирано изследване (функционално и морфологично), което при нас трае 16 минути. Специална смарт система за дозиране на лъчевото натоварване избира най-ниската доза, с която може да се добие диагностичен образ. По този начин намаляваме облъчването, без компромис в качеството на образа. Въпреки това сумата, която получаваме от Касата, е същата, както при всички останали центрове. Ние караме Бентли, но ни плащат като за трабанче, казва д-р Палашев началник на Отделението по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Една четвърт от нуклеарните хибридни SPECT/CT изследвания в България се правят в лечебното заведение. Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). Целта на проучването е да се проследи дали облъчването на пациентите при провеждане на нуклеарни изследвания в отделните звена в страната е в съответствие с възприетите норми.

При него са проследени стойностите при петте най-често провеждани нуклеарно-медицински изследвания, които са сравнени с националните референтни диагностични нива. Най-много (22,5%) от пациентите са избрали да се изследват в Отделението по нуклеарна медицина в УМБАЛ, „Св. Иван Рилски“, показва проучването на НЦРРЗ. Следват звената в ОНМ-Варна (12,8%), УМБАЛ „Александровска“ (12,5%), Сити Клиник (8,4%), СБАЛО-София (7,4%).

„Хората ни предпочитат, защото имаме над 40-годишен опит в провеждането на изследванията и апаратът, с който разполагаме, е с най-високо ниво на оборудване от този тип в България. Освен това ние единствени преглеждаме деца“, обяснява д-р Йордан Палашев. Според него работата с малките пациенти е голямо предизвикателство, което изисква много умения, двойно повече време, наличие на анестезиолог и подготвени специалисти като цяло.

Същевременно в ценоразписа на НЗОК това изследване струва 77 лв., срещу 385 лв. при възрастните. „Затова никак не е чудно, че при нас идват деца от Варна, от Бургас, въпреки че в тези градове болниците също разполагат с апарати за нуклеарна медицина“, пояснява той.

Най-честите заболявания, за които се изследват децата, са такива на дихателната и отделителната система (особено при вродени аномалии, към които методиките са много чувствителни), неврологични (нап. епилепсия), възпалителни, както и други заболявания на скелета.

Възрастните най-често се обръщат към отделението за проследяване на социалнозначими заболявания: онкологични (особено, когато трябва да се скенира цялото тяло, за да се види дали няма разсейки), белодробна патология (например белодробен бромбоемболизъм), при неврологични заболявания (болест на Алцхаймер, Паркинсон), болести на опорно-двигателния апарат и щитовидната жлеза.

Въпреки че диагностиката при възрастните е по-високо оценена от здравната каса, не се прави разлика между качеството на проведеното изследване. Според радиолога изходът от тази ситуация е създаването на референтни центрове към Националната здравнаосигурителна каса.

„Иначе сега системата работи по комунистически – на всички по равно, което не е от полза за пациентите“, убеден е д-р Палашев.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови