Д-р Иван Маджаров: С глоби не можем да спрем заразата

OFFNews 23 юни 2020 в 09:32 2095 0

Снимка Архив

Безотговорност от страна на Министерството на здравеопазването е да иска да глобява болнични заведения, които искат PCR тестове за влизане в болница. Задължение на държавата е да подсигури безопасността на здравната система. Нима с глоби можем да спрем заразата или ще глобим някой, че иска да бъде сигурен“. Това коментира пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Той подчерта, че пациентите не трябва да поемат разходите за тестовете за диагностика на COVID-19, а в бюджетите на лечебните заведения, в цените на клиничните пътеки, не са планирани такива разходи.

В писмо до медиите от Българския лекарски съюз остро възразиха срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на болниците, които изискват PCR тест като условие за прием в лечебно заведение.

Пациентите без симптоми на COVID-19 не могат да бъдат задължавани да си направят PCR тест, когато постъпват в болница, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг в здравното министерство вчера.

Д-р Маджаров съобщи, че има сигнали, че структуроопределящи областни болници отново ще имат недостиг на средства в месечните си плащания, което означава, че НЗОК има достатъчно акумулирани средства.

„Държавата не е изхарчила нито един лев от държавния бюджет за здравеопазването“, категоричен беше председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови