Д-р Гергана Николова: Трябва да има категорична забрана за продажба на антибиотици без рецепта

OFFNews 21 август 2023 в 11:55 1557 0

Гергана Николова

Снимка БГНЕС

д-р Гергана Николова

"Трябва да има категорична забрана за отпускане на медикаменти без лекарско предписание, която да бъде заложена в софтуера на фармацевтите", заяви д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS, в коментар за предложения проект на наредба за продажба на лекартва за лечение на диабет и антибиотици само с е-рецепта от 1 октомври.

Според нея трябва да се създаде "невъзможност без рецепта да бъде отворен софтуерът на аптеките, да бъде отпуснат медикамента и да бъде верифициран".

"Ако няма рецепта да не може да бъде отпуснат. Това е, което трябва да бъде заложено в наредбата, за да е действаща и да ограничава закупуването на медикаменти без лекарско предписание", категорична бе д-р Николова.

Общопрактикуващите лекари отдавно изписваме е-рецепти и сме наясно с всичко, което се случва. И в момента около 48% от антибиотиците се изписват без лекарско предписание, било на хартиена или на електронна рецепта, а могат да се закупят директно в аптеките. Наредбата не променя възможността да си закупиш медикамент без рецепта. Има глоба, ако се докаже продажбана, но няма забрана, посочи тя.


Д-р Николова припомни, че свободната продажба крие сериозните рискове за недостиг на медикаменти. "Риск има и за здравето на пациентите, които си купуват лекарства без рецепта, лекуват се направилно и имат усложнения", подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика