Д-р Гергана Николова: Препоръчително е децата с астма и диабет да се ваксинират

OFFNews 21 декември 2021 в 08:52 1022 0

Снимка Архив

„Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет или със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а не точно те да не бъдат ваксинирани". Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, по Нова телевизия.

По думите ѝ това не са малък брой деца, а често страхът на родителите им възпрепятства имунизацията. "При заразяване с коронавирус обаче тези заболявания биха се влошили", каза тя.

Според д-р Николова, за да се защитят децата, първо трябва да са ваксинирани родителите им и хората от близкото им обкръжение.

„Срещу тетанус и дифтерия правим реваксинация на определени години. COVID-19 не е първото заболяване, за което периодично ще правим такава. Ваксината срещу грип всяка годна е различна спрямо щама, който очакваме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината”, каза още тя.

Според нея съществува нужда още повече да се информират хората за ползата от ваксините „Трябва да се обърнем към 40-45-те процента от колебаещите се. Трябва ни широка, но базирана на научна основа кампания”, посочи Николова.

Тя цитира данни на СЗО, които показват, че в България доверието на пациентите е най-високо към личните лекари и фармацевтите.

„Затова се реши, че когато се говори за ваксините, това трябва да бъде насочено през нас”, поясни тя, визирайки резултатите от работната среща с министъра на здравеопазването в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови