Д-р Атанасова: С увеличаването на COVID случаите расте рискът за онкоболните

Няма пациенти, за които имунизацията срещу COVID-19 да не е подходяща, твърди началникът на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“–ИСУЛ

OFFNews 18 юли 2022 в 12:39 1389 0

д-р Мариана Атанасова

Снимка Министерство на здравеопазването

д-р Мариана Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“–ИСУЛ

Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване случаите на COVID-19, предупреждава д-р Мариана Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“–ИСУЛ.

По думите ѝ значителна част от пациентите провеждат някакъв вид противотуморно лечение и в случай на заразяване със SARS-CoV-2 това лечение трябва да бъде отложено, което крие сериозни рискове за пациента.

Състоянието на пациенти на активно лечение се влошава допълнително при наслагване на инфекция със SARS-CoV-2. Отчита се и по-лошо протичане на COVID-инфекцията при имунокомпрометираните пациенти, казва онколожката.

Заради късните усложнения, до които води COVID-19, понякога лечението се преустановява за по-дълъг период или се стига до намаляване на дозите на лекарството. Всичко това може да бъде една от причините индиректно да се влоши прогнозата за преживяемост при тези пациенти, посочва д-р Атанасова.

Според нея фактът, че първият бустер създава много добър имунен отговор, показва, че би било ефективно да се постави и втори. Направените досега проучвания категорично доказват, че и след първата ваксинация, и след бустерната доза имунният отговор към SARS-CoV-2 е изключително добър, категорична е лекарката.

Няма пациенти, за които имунизацията срещу COVID-19 да не е подходяща. Приложението на ваксините трябва да се персонифицира – да бъде индивидуално преценено за всеки пациент, но няма противопоказания, заради които при точно определен вид тумор да се избягва ваксинация. По-скоро препоръката е по отношение на периода, в който пациентите на активна химиотерапия да поставят ваксина. Самата химиотерапия не е противопоказание за поставяне на бустерна доза, дори напротив, но трябва да се избере най-подходящият момент, казва тя.

При невъзможност временно да се преустанови лечението с цел ваксинация, д-р Атанасова препоръчва бустерната ваксина да се отложи за след химиотерапията.

Но, трябва да се има предвид нещо много важно – курсовете химиотерапия понякога продължават доста дълго във времето. Затова, ако пациентът желае да се ваксинира, трябва да се избере подходящ времеви интервал, дори и да се забави следващото вливане, за да може той да се възстанови и да се ваксинира. Съветвам всеки пациент да консултира своята ваксинация с наблюдаващия го лекар и екип, уточнява тя.

По думите ѝ ефективността е по-изявена след поставянето на бустерна доза. След това даже и да се разболее от COVID-19 пациентът понася значително по-леко заболяването и то не влошава тежко състоянието му, нито пречи на лечението му.

Категорична съм, че пациентите с онкологични заболявания трябва да се имунизират без колебание, защото дори разболяването от COVID-19 да се случи след ваксинация, боледуването е значително по-леко. Проучванията категорично доказаха, че след бустерните дози имунният отговор към всички варианти на SARS-CoV-2, включително и Омикрон, е значително по-добър, казва онкологът д-р Мариана Атанасова.

Цялото интервю можете да прочетете в сайта на кампанията "Плюс мен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови