Д-р Александър Колевски: Рецептите за антибиотици трябва да се издават след антибиограма

OFFNews 20 ноември 2023 в 10:24 894 2

д-р Александър Колевски

Снимка УМБАЛ "Александровска"

д-р Александър Колевски

Рецептите за антибиотици да са придружени от микробиологично изследване, препоръчва началникът на Централна лаборатория по микробиология в УМБАЛ „Александровска“ д-р Александър Колевски.

Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много сериозен. Изписват се антибиотици, без да има направено микробиологично изследване и антибиограма, казва специалистът в интервю за БНР.

Това заяви пред БНР д-р Александър Колевски - началник на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

По думите му масово се изписват антибиотици като емпирична терапия и за вирусни инфекции. А диагностиката на бактериалните и вирусните причинители на инфекции е стигнала до такова ниво, че в рамките на часове могат да се получат отговори на тези въпроси, отбеляза той.

Бързият тест за най-разпространените респираторни вируси излиза след 20 минути. Въз основа и на кръвна картина може да се установи дали инфекцията е вирусна или не. Но за успокоение на родителите се изписва антибиотик като антипиретик, казва специалистът и подчерта, че антибиотиците са медикаменти с предизвестен край на действие.

По думите му в един момент проблемът за лекарите става такъв, че няма с какво да лекуват болните. Всяка инфекция, причинена от бактерия, която е полирезистентна, е трудна за лечение, обяснява той.

Д-р Александър Колевски: Изписването на антибиотици ''за всеки случай'' не е опция

Според него електронните рецепти са чудесна идея, но изписването на антибиотик трябва да бъде верифицирано с микробиологичен резултат, в който антибиограмата да съответства на изписания антибиотик.

Д-р Колевски цитира данни на СЗО, според които през 2050 г. в света ще умират годишно 10 млн. души от полирезистентни щамове. Това е в пъти повече от онкоболните, болните със сърдечни проблеми, болните с ендокринни проблеми, подчерта той.

Според него това трябва да бъде политика не просто на една болница, а на всички. "Нещата никак не са розови", изказа мнението си докторът. И изтъкна още, че България, Румъния, Гърция и Сърбия са в червената зона за всеки микроорганизъм, за всеки антибиотик, като резистентни за някои микроорганизми сме в тъмночервената зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

2

Пустиняк

20.11 2023 в 11:07

А до като излезе микробиологията за антибиотикограмата, какво правим?! Един ден при джипито за преглед, 3 дена за микробиология, събота и неделя няма резултати, понеделник 5ти ден през това време детето 39, 40° или пикаеш кръв щото си с пиелонефрит и ?! Нещо май някой си говори пожелателно и наизуст щото винаги може да си пусне електронна рецепта на себе си или близките си.

1000

1

ivanpetrov8715

20.11 2023 в 10:32

божеее... има надежда!
най-после Лекар с трезво мислене, по медиите само обикалят мрънкащи лекари, които не искат да носят отговорност. търсещи най лесното да си вържат гащите с антибиотик...
Хартията е крачка назад, но сме си свикнали.. както и с изборите, само нямам идея що в супермаркетите не смятат на амбалажна хартия?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика