Честата употреба на аналгетици увеличава риска от шум в ушите

OFFNews 11 февруари 2022 в 10:35 1672 0

Снимка Pixabay

Честата употреба на аналгетици (аспирин, парацетамол или нурофен) увеличава риска от поява на тинитус (шум в ушите) с 20%. Това показват резултатите от изследване на бостънската клиника Brigham and Women’s Hospital, цитирано от здравната платформа MedikForum.

От шум в ушите страда 10% от населението по света. По правило той се проявява като дразнещ звук подобен на звън, шептене или бръмчене.

Учените от Бостън са наблюдавали близо 70 000 жени на възраст над 30 години в продължение на 20 години. При тези от тях, които приемат ежедневно парацетамол, рискът от поява на тинитус е нараснал с 18%. Редовният прием на нестероидни противовъзпалителни средства от типа на нурофена е увеличил този риск със 17%. При ежедневен прием на аспирин (не повече от 100 мг) опасността от поява на шум в ушите е нараснала с 16%.

При жените, които са приемали ежедневно по-малко от 100 мг аспирин, такъв риск не е бил установен. Учените предупреждават, че цитираните медикаменти често са в състава на други лекарства като препаратите против инфекция на синусите или простуда.

Редица изследвания доказват, че аналгетици без рецепта трябва да се приемат много внимателно. Друго проучване, оповестено неотдавна, потвърди, че редовният прием на парацетамол може да увеличи риска от инфаркт при хората с високо кръвно налягане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика