Чака ни лятна вълна на Омикрон

OFFNews 20 юни 2022 в 11:46 2961 0

Д-р Аспарух Илиев

Снимка Стоп кадър

д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, и експерт по безопасност на ваксините

Всички в Европа се подготвят за лятна вълна на варианта Омикрон. Добре е да сме готови и в България, предупреди д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария и експерт по безопасност на ваксините.

В профила си във фейсбук той посочи, че в Германия вече е започнала подготовката на болници и активното  поставяне на ваксини и на бустери. Целта е да не се повтори изненадата и липсата на готовност от миналата година.

По думите на д-р Илиев "засега МЗ в България и главният държавен здравен инспектор продължават да мълчат за разрешение за втори бустер, а ваксинационната кампания умря".

"Знам, че в момента грижите са други, но аз втория си бустер го имам, тревогата ми е основно за живота на хората над 65 години, медицинския персонал и хронично-болните от рисковите групи, които най-вече имат нужда от разрешение за втори бустер. Той доказано намалява риска най-вече за тях, но е добре всеки, който желае, да си постави. Неваксинираните хора, били те преболедували или не, са също изложени на повишен риск (особено преболедувалите отдавна)", написа д-р Аспарух Илиев.

Според него, въпреки политическата криза, професионалните задачи на ресорните министерства не бива да затихват.

Пред БНР той посочи, че проблемът с новите подварианти на Омикрон е не самият имунитет, който все пак спрямо оригиналния вариант остава сравнително висок след преболедуване или ваксинация. Проблем е това изместване на мутациите, което хваща периферията на имунитета", уточни той и подчерта, че четвъртата доза е особено препоръчителна за рисковите групи пациенти.

Здравното министерство пита експертите за втори бустер

Миналата седмица от здравното министерство изискаха становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19. от здравното ведомство съобщиха, че при положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и ще бъдат определени рисковите групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!