Бронзова акредитация "Planetree Грижа за пациента"

OFFNews 27 октомври 2017 в 10:00 1411 0

Анадолу Медицински център е първата болница на Балканите, която получи бронзова акредитация от Planetree, САЩ - неправителствената организация, която от 1978 г. е световен лидер в „грижата за пациента“.

Мисията на Planetree е да представлява гласа на пациента и да развива начина, по който медиците се ангажират с пациенти. За целта организацията работи в партньорство със здравните институции по целия свят.

„Бронзовата акредитация на Planetree Patient Centered Care е резултат от клиничната култура на Анадолу Медицинския Център“, заяви Илкай Байлам, мениджър на отдел Грижа за пациентите. „Днес много здравни институции говорят за това, че са насочени към пациента. Но ако няма солидна база, това може да бъде само желана маркетингова позиция, която се декларира в рекламите. Когато говорим за грижа за пациента, в Анадолу Медицински Център не говорим за „легло от рози“ с абстрактни приложения, които не отговарят на реалността. Отне ни много време и усилия да проучим най-добрите практики в света и да ги внедрим в нашата болница в съответствие с нашата култура.

Planetree има система от 51 критерия за акредитация на три нива - от бронзова до златна. Сред критериите за акредитация са създаване на структура и съвет от пациенти и техните близки, и на този съвет трябва да бъдат дадени различни задължения. Освен това трябва да се променят описанията на длъжностите, за да бъдат фокусирани спрямо пациента, трябва да се проектират стандарти за поведение към пациентите, трябва водещия екип на болницата да се превърне в модел за ролеви грижи, който отговаря на концепцията „Грижа за пациента“, повече от 50% от персонала на болницата трябва да мине през специална програма обучения. Работихме по тeзи въпроси в продължение на три години и едва когато дейностите ни достигнаха необходимото ниво, решихме да кандидатстваме за бронзова акредитация.

Наистина е голяма чест Анадолу Медицински Център да бъде първата здравна институция на Балканите, която получава бронзова акредитация "Planetree Patient Centred Care". Но това, което всъщност ни прави горди, е следното: Ние не работихме за акредитация. Работихме, за да създадем култура, насочена към пациентите, за да живеем тази култура и да интегрираме тази философия в нашите клетки. Виждаме това в отзивите от нашите пациенти и техните близки".


Повече информация можете да получите на www.anadolumedicalcenter.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови