Броят на антителата не е важен, има тестове и за клетъчен имунитет

Около 8-10% от хората не реагират правилно на ваксината, 3,5 на сто не боледуват от КОВИД-19, заяви акад. Богдан Петрунов

OFFNews 12 април 2021 в 08:10 10456 0

Около 8-10% от хората не реагират правилно на ваксинацията, не изграждат имунен отговор към коронавируса. Около 3,5 на сто пък не могат да се разболеят, имат резистентност към КОВИД-19. 

Това заяви акад. Богдан Петрунов по БНТ. По думите му хората, които не са изградили антитела след леко преболедуване, ще бъдат защитени след поставяне на ваксина. 

"Хората не трябва да се успокояват, ако имат много антитела, защото те ще намалеят, важен е клетъчният имунитет, обясни експертът. Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", обясни той.

Според него автоимунните заболявания не са противопоказни за ваксиниране, но хората, които са получавали алергичен шок, е по-добре да се въздържат от имунизиране. 

Първата доза не е достатъчна, за да ни защити от болестта. Не можем да разчитаме на качествен имунитет, подчерта специалистът. 

В никакъв случай не бива след първа доза на "Астра Зенека" да се поставя РНК на втора игла, категоричен бе акад. Петрунов. Той цитира ново проучване, според което не бива да се заменят и видовете РНК ваксини. Ако първата доза е "Пфайзер", не бива втората да е "Модерна", заяви експертът. 

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, посочи той.

Имунитетът е за около година, но през това време ваксинираните продължават да заразяват другите и затова трябва да спазват мерките, обясни акад. Богдан Петрунов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews