Британска Колумбия намали симптомите, при които деца не се допускат в градини и училища

Хрема, запушен нос и възпалено гърло вече не са задължително условие за оставане у дома

OFFNews 01 октомври 2020 в 12:05 2705 0

Снимка Pixabay

Министерството на здравеопазването в Британска Колумбия, Канада, премахна над десет симптома от списъка, за които родителите трябва да следят всяка сутрин преди да изпратят децата си на училище и детска градина, предаде CBC.

След отварянето на училищата в провинцията Британска Колумбия родителите бяха призовани да следят за симптоми на коронавируса, като здравните власти съставиха дневен списък за проверка. Симптомите са 18 на брой и включват висока температура, треска, задух.

Родителите трябваше да задържат вкъщи децата си, ако проявят някой от изброените симптоми.

Сега в списъка остават само седем симптома.

Преди

Повишена температура

Втрисане

Кашлица или обостряне на хронична кашлица

Задух

Болки в гърлото

Хрема или запушен нос

Загуба на обоняние или вкус

Главоболие

Умора

Диария

Загуба на апетит

Гадене и повръщане

Болки в мускулите

Конюнктивит (зачервяване на очите)

Виене на свят

Чувство за дезориентация

Болки в корема

Обриви или обезцветяване на пристите на ръцете и краката

Списъкът сега

Повишена температура

Втрисане

Кашлица или обостряне на хроничната кашлица

Задух

Загуба на вкус или обоняние

Повръщане или гадене

Диария

Промяната е направена, защото при останалите симптоми от първоначалния списък има "много ниска вероятност" те да показват, че детето е заразено с COVID-19, съобщават от местното здравно министерство.

"Някои от премахнатите от списъка симптоми са много често срещани при децата, затова възникват опасения, че могат да стана причина за ненужното им отсъствие", добавят от министерството.

Новите правила важат за децата от детските градини и учениците до 12-ти клас.

Учители и някои родители изказват тревога, че изпращането на дете с течащ нос или кашлица в детските заведения и училищата е притеснително, допълва CBC.

"Разбирам мотива, в списъка има много симптоми. Но не искам посланието да е, че е приемливо дете със запушен или течащ нос или кашлица - или пък и с двете - да бъде изпратено на училище", казва пред медията майка на две деца. Тя добавя, че одобрява препоръката на здравните власти всеки отделен симптом да се наблюдава вкъщи 24 часа или да се потърси лекарско мнение, ако симтомите са поне два.

В същото време д-р Бони Хенри от здравната служба в Британска Колумбия коментира, че промените са наесени след наблюдения в района, в страната и по света. По думите на д-р Хенри не при всеки симптом е необходимо детето да не посещава училище. Но при повишена температура или кашлица това е задължително, защото тогава е много по-вероятно децата да са заразни - с COVID-19 или други инфекции.

Д-р Бони Хенри нарича промяната "балансираща" - стъпка, която ще позволи на децата да бъдат повече време в училище, като в същото време се контролира и рискът от зарази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови