Защо хремата и запушеният нос не са признак за COVID-19

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2020 в 15:22 23258 1

Хрема, запушен нос и кихане не са признаци за COVID-19. Това посочва проф. Тим Спектър, епидемиолог от Лондонския кралски колеж в интервю за Би Би Си Радио 4.  

Според проф. Спектър симптомите на настинка като кихане, хрема и запушен нос не навеждат на мисълта за зараза с COVID-19. 

По-вероятните показатели за коронавирусна инфекция са умора и главоболие. Изследванията показват, че характерните първи симптоми за заболелите от коронавирус са загуба на вкус и обоняние. 

Графиката е по данни на Национална здравна служба на Обединеното кралство и Световната здравна организация

"В момента хората са много притеснени от симптомите на настинка, защото не са сигурни дали това е простуда или COVID-19", казва професорът. 

"Трябва да осъзнаем, че може би 98% от всички направени тестове заради симптоми на простуд, са отрицателни, което означава, че хората грешат", добавя той.

Страховете на хората се увеличават, защото навлизаме в сезон, когато инфекциозните заболявания се увеличават. 

Проф. Спектор призовава да не се прибягва веднага до тест за коронавирус: "По възможност си останете вкъщи, ако имате симптоми на настинка. Не бързайте да правите тест за COVID-19. Трябва да мислим по метода на изключването, а не просто да следваме стандартните критерии за симптоми", казва още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови