Боравенето с мишката издава стрес на работното място, твърдят учени

OFFNews 19 май 2023 в 12:14 735 0

мишка

Снимка Pixabay

Изследването е на Федералния технологичен институт в Цюрих

Може би си мислите, че криете стреса си на работното място, но ново проучване разкрива, че начинът, по който използвате компютърната си мишка, е много показателен, съобщава „Мейл онлайн“.

Изследователи от Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) са установили, че хората, които са подложени на стрес, правят внезапни и пресилени движения с устройството.

Това се дължи на факта, че повишените нива на стрес оказват негативно влияние върху двигателните ни умения и способността на мозъка да обработва информация, което в крайна сметка ни кара да движим мишката трескаво, твърдят учените.

Проучването установи също, че стресираните хора удрят по клавиатурата, правят много паузи и допускат повече грешки при писане, докато спокойните хора правят по-малко, но по-дълги паузи, което води до по-малко грешки.

Хората, които са стресирани, движат курсора на мишката по-често и по-непрецизно и покриват по-големи разстояния на екрана. От друга страна, отпуснатите хора избират по-кратки и по-преки маршрути, за да достигнат целта си, и отделят повече време за това, обяснява водещият автор на изследването Мара Негелин, математик от швейцарския институт. 

Учените в Цюрих изследвали 90 участници, които изпълнявали офис задачи, носейки устройство за мониторинг на сърцето. Някои от участниците са работили без да бъдат необезпокоявани, докато други са участвали в интервюта за работа и са били многократно прекъсвани от съобщения в чата. Екипът записвал и поведението на мишката и клавиатурата на всеки човек.

„Бяхме изненадани, че поведението при писане и работа с мишката е по-добър показател за това колко стресирани се чувстват участниците, отколкото сърдечната честота“, каза Негелин.

Въпреки че и мъжете, и жените изпитват стрес на работното място, проучване от 2018 г. установи, че повишените му нива по-често убиват мъже със сърдечни проблеми.

Изследователи от Университетския колеж в Лондон установиха, че мъжете със сърдечни проблеми са шест пъти по-застрашени от ранна смърт, ако имат стресираща работа - дори ако поддържат добра физическа форма и се хранят здравословно.

Учените предполагат, че едно от обясненията за това е, че мъжете са по-предразположени към запушване на артериите през професионалния си живот, отколкото жените, които по принцип имат много по-малък шанс за сърдечни проблеми преди менопаузата.

 „Работата е често срещан източник на стрес в зряла възраст, като предизвиква естествени реакции спрямо стреса, които са били програмирани в телата ни преди поколения“, казва водещият изследовател професор Мика Кивимяки от Университетския колеж в Лондон.

Те могат да доведат до физически реакции на ситуации като стреса на работното място.

Нашите открития свидетелстват за наличието на връзка между напрежението в работата и риска от преждевременна смърт при мъжете с кардиометаболитни заболявания, като коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет“, добави тя и уточни - Контролирането на кръвното налягане и нивата на холестерола сами по себе си вероятно няма да премахнат прекомерния риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови