„Болниците си надписват дейност, защото НЗОК не им плаща достатъчно”

OFFNews 03 май 2015 в 14:46 4835 3

В болниците се отчита дейност, която не е извършена. Прави се, за да се вземат пари от Здравната каса, защото дейността, която извършват лечебните заведения не е оценена. Това заяви директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев пред bTV.

Ако чашата струва един лев, те ни плащат 80 стотинки, даде за пример проф. Начев, като допълни, че в болницата, която ръководи, не може да има надписване, защото „няма как да се отчете нещо, ако няма разрез при операция на сърце”.

По думите му състоянието на една болница зависи много от директора. Дали той е финансово дисциплиниран показват дълговете на болницата. Ако няма дългове, има финансова дисциплина. Има и болници с дългове, които не са в резултат на недисциплинираност, но не може да се закрият, защото ще има социално недоволство, подчерта проф. Начев.

Директорът на „Св. Екатерина” обясни, че е напълно съгласен с идеята на здравния министър Петър Москов за сливане на лечебните заведения в карето на Александровска болница.

В едно каре от 1 кв. метър има девет болници с едни и същи лаборатории. Те би трябвало да минат под едно ръководство, а не да има конкуренция, след като те има един собственик, коментира Генчо Начев.

Според него трябва да се обединят информационните технологии, отделите за обществени поръчки и счетоводствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!