Болниците няма да се приватизират

OFFNews 09 септември 2015 в 16:13 2050 0

Здравният министър Петър Москов

Депутатите отхвърлиха окончателно идеята за приватизация на болниците. Това стана факт при днешното гласуване на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения.

Предложението беше едно от ключовите в реформата на здравния министър Петър Москов, но то не беше подкрепено от народните представители, като в миналия политически сезон и премиерът Бойко Борисов се обяви против приватизацията.

В началото на юли Москов заяви, че е готов да се откаже от текстовете за приватизация на болници. Той обаче така и не направи това и текстовете бяха гласувани от депутатите. 

Целта на идеята за приватизация на лечебните заведения беше да се привлече частен капитал, който да бъде инвестиран в дейността, поддръжката и развитието на съществуващите в момента болници, част от Националната здравна карта.

Здравният министър предлагаше и паричните постъпления от приватизацията на държавното участие в капитала на лечебните заведения да постъпват в централния бюджет и да се разпределят изцяло за политики в областта на здравеопазването в съответствие със Закона за държавния бюджет за съответната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews