БЛС: С е-рецептата лъсна истината за замяната на лекарства в аптеките

OFFNews 17 октомври 2023 в 11:49 6531 5

БЛС

Снимка Pixabay

Български лекарски съюз

Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ, твърдят от Българския лекарски съюз в съобщение до медиите.

Оттам посочват, че централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти с обяснението, че медикаментът липсва. Това според съсловната организация показва, че при хартиените рецепти масово са били отпускани лекарства по преценка на фармацевта, а не каквото е изписано.

Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик. Търговският интерес движи промяната в лекарствотерапията. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, посочват от БЛС.

По-рано днес фармацевти информираха, че са връщали пациенти, защото рецептите, с които идват, са на хартия. От аптеките посочват, че когато някой от антибиотиците липсва, не могат да предложат друг със същата активна съставка, ако не е изрично отбелязано в предписанието.

През първия ден от влизането в сила на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет са издадени над 13 000 електронни предписания, 1000 от тях са генерирани от мобилното приложение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

5

ImBlack

17.10 2023 в 21:52

Лекарите трябва да се задължат по закон да изписват генерично лекарство винаги, когато има такова!

3650

4

ImBlack

17.10 2023 в 21:01

Аптекарите може да дават различни марки/генерична с еднакви активни съставки, /по-евтина или налична/, но до този момент никога не са си позволявали да предложат различна активна съставка от предписаните!
Същевременно е факт, че фармацевтичните компании и местните им представители годишно харчат по над 25 милиона лева за организиране на "семинари" с пълна издръжка за лекари по куриртите за няколко дни.сСега могат ли да кажат от БЛС, каква е файдата на аптекарите да продават по-евтини лекарства, сравнена с корумпираността на БЛС, в който една не малка част са гнусни тарфаши, опитващи да измъкнат и последната стотинка от пациентите си и техните близки, преди да ги вкарат в гроба

1005

3

ПР

17.10 2023 в 13:54

А и в двата коментара,под моя,има истина.Една молекула има много аналози и се продава под различни търговски марки.
И в крайна сметка,какво е написал доктора,е без значение.Във всеки един момент,в аптеката може да замени едното с аналог.Само че,има леки разлики в качеството на продукта.Зависи все пак от компанията-производител.Уникална фарма корупция се вихри по цялата верига,знам за наистина фрапиращи случаи.Иде реч за стотици милиони.

1015

2

hunterA

17.10 2023 в 13:21

А лекарите получават ваучери и екскурзии, за да предписват точно определена марка лекарствен продукт, а сега ще станат още по нагли, защото няма да можеш да го замениш с генерик. Трябва да се забранят рецептите с търговска марка, а да се изписва съставките.

1000

1

ivanpetrov8715

17.10 2023 в 13:02

А масово лекарите са ухажвани от определени фирми и вместо да изписват активната съставка, те изписват продукти само на определени фирми и СЕГА им е тъжно ще ухажването може да се пренесе към фармацевтите.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки