Близо 500 са вече случаите на морбили у нас

OFFNews Последна промяна на 24 април 2019 в 15:21 761 0

497 са случаите на морбили у нас към днешна дата, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

По думите му огнището в Благоевградска област затихва, но в същото време се разрастват огнищата в София-град и София-област. В други региони към момента няма отчетливи огнища. 

„Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година седем процента от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 процента не са се явили за втората", обясни Кунчев.

"Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, уточни той.

Според д-р Кунчев притеснителен е и фактът, че неимунизирани деца всъщност се водят имунизирани, затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.

Експертите от Световната здравна организация съветват да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът. С два процента се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови