Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

OFFNews 15 юни 2024 в 08:30 537 0

рентгенова снимка

Снимка Getty Images

Рентгенова снимка на пациент с туберкулоза

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза.

Прегледите са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерство на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболяемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се реализира от 2009 г. съвместно с регионалните здравни инспекции, лечебни заведения и неправителствени организации. През годините кампанията доказа своята ефективност с предоставянето на безплатен достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и за ефективната им превенция.

В рамките на седмицата на отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза с анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата на предаване на инфекцията.

У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали си здравноосигурен. Министерството на здравеопазването ежегодно осигурява средства за противотуберкулозни лекарства от първи и втори ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

В резултата на програмата в България трайно намалява заболяемостта от туберкулоза - от 23.8 на 100 хил. население през 2013 г. до 13.5 на 100 хил. през 2023 г.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх