Безплатни прегледи за деца със сколиоза в Токуда

OFFNews 21 юни 2021 в 13:58 1979 0

Снимка Болница Токуда

Безплатни прегледи за деца със сколиоза организира екипът на Клиника по Ортопедия в Болница Токуда. Инициативата е по случай световния ден на заболяването.

Деца и юноши със съмнение или установено гръбначно изкривяване ще бъдат преглеждани на 25 юни от лекар-ортопед и кинезитерапевт.

Прегледите ще бъдат извършвани от доц. Васил Яблански, началник на клиниката, д-р Аделин Иванов, д-р Евгени Влаев и кинезитерапевт Мариана Попова. Необходимо е записване на тел. 02 403 4000, 02 403 4918 или *5544.

Kлиниката по Ортопедия и травматология в Болница Токуда е с традиции в диагностиката и лечението на сколиоза в детска възраст. В изградения център се провеждат всички необходими изследвания и лечение - включително кинезитерапевтична програма, корсетолечение и хирургия при сложни случаи на гръбначни деформации.

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се среща най-често при деца в подрастваща възраст, предимно при момичетата. Представлява странично изкривяване във фронталната равнина, което може да бъде с една или няколко кривини в различни сегменти от гръбначния стълб.

Най-често срещана е идиопатичната адолесцентна сколиоза. Тя засяга деца в юношеска възраст (от около 10 до 18-20 г.), а причините са неизяснени. Според тежестта на изкривяването е необходимо да бъдат взети мерки със съответната препоръчителна терапия - носене на корсет, кинезитерапия или хирургия при тежки деформации.
Наблюдението от родителите е изключително важно, които при забелязване и съмнение за проблем, е добре да проведат консултация с ортопед.

Един от начините за разпознаване на проблема е наблюдение за асиметрия в раменете или таза или т.нар. симптом на “лошо скроената поличка” - при асиметрия полата (при момичетата) или друга дреха стои по-ниско от едната страна. Изкривяването по-ясно проличава и при навеждане напред. Навременната консултация е много важна, тъй като сколиозата може да прогресира много бързо, а усложненията в късните фази могат да бъдат животозастрашаващи.

Екипът на доц. Яблански е един от водещите в страната по отношение в диагностицирането и лечението на сколиоза в детска възраст. Подпомагани през годините от Обществото за изследване на сколиозата, международна организация, в която участват американски и други специалисти, всяка година тук се оперират средно по 30 деца с тежка сколиоза. В болницата е създадена и програма за неинвазивно кинезитерапевтично лечение по световноизвестния Шрот метод, водена от кинезитерапевт Мариана Попова.

Световният ден на сколиозата се провежда всяка година в последна събота на юни (тази година датата е 26-ти юни) и има за цел обществено информиране и подпомагане на развитието и изследванията на заболяването, които да доведат до ранна и навременна диагностика, и адекватно лечение на засегнатите от заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки