Безплатни ли са медицинските бележки за учениците

Янка Петкова 20 септември 2023 в 13:28 2503 0

електронна медицинска бележка

Снимка Скрийншот

Електронна медицинска бележка

Безплатни ли са медицинските бележки за извиняване на отсъствията в училище? Еднозначен отговор няма, а обясненията си противоречат.

На пресконференция при представянето на новата електронна услуга, министърът на здравеопазването Христо Хинков обясни, че електронните медицински бележки ще бъдат безплатни, "както е в момента", а председателят на Българския лекарски съюз д-р Маджаров поясни, че издаването на бележката е финалната част от прегледа, за който има потребителска такса, такава такса за децата няма, следователно и бележката трябва да е безплатно. Запитан как ще се процедира при ученици в по-горна възраст, той заяви, че няма да навлиза в коментари за отделни случаи.

Така от брифинга не стана ясно платени или безплатни ще са е-бележките, с които се извиняват отсъствия на учениците.

Опитът обаче показва, че за подобна услуга се заплаща. Повечето общопрактикуващи лекари дори имат поставен ценоразпис на видно място, където издаването на бележка е остойностено. При различните специалисти тя варира от 2 до 10 лв. Шефът на столичните джипита д-р Георги Миндов например издава документа срещу 4 лв., сумата е посочена в ценоразпис, който може да бъде видян в интернет страницата на специалиста. 

Според личните лекари това е административна услуга, на която всяко лечебно заведение може да определи цена и за която би трябвало да се издава касов бон.

Потвърждение на казаното от тях може да се прочете и в сайта на НЗОК.

Там се уточнява, че родителите не заплащат на личния лекар на детето за: оформяне на здравно-профилактична карта/талон за здравословното и имунизационното състояние; предоставяне на данни за извършени задължителни имунизации за възрастта и издаване на медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен, необходими за детска градина/училище, както и отлагане на имунизации при противопоказания. 

За издаването на служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, не се заплаща на личния лекар.

За издаване на извинителни бележки за отсъствие от училище се заплаща на личния лекар по цени на съответното лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика