Бетонират орязаните цени за химиотерапия

Александра Маркарян 22 декември 2011 в 12:46 1523 0

Нели Нешева,директор на Националната здравноосигурителна каса Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Нели Нешева,директор на Националната здравноосигурителна каса

Парите за химиотерапия няма да бъдат увеличени. Те остават в параметрите, заложени в Националния рамков договор от здравната каса и лекарския съюз. Тоест - с 22% по-малко за 2012 година спрямо 2011.

Решението стана ясно днес на пресконференция в здравната каса. На нея директорът на НЗОК д-р Нели Нешева и шефовете на съсловните организации на лекарите и стоматолозите обявиха окончателното подписване на двата рамкови договора за 2012 година - за цените и обемите медицинската дейност при лекарите и стоматолозите. От НЗОК се опитаха да обяснят, че всъщност имало преразпределение и като цяло парите за онкология не се намалявали, а просто щели да постъпват по различни пера.

Това не е вярно - парите, заложени за химиотерапия през 2011 година са 603 лева, а по същата клинична пътека за 2012 година има 470 лева. Пари по други пера за терапия на болни от рак, които ще превеждат от НЗОК, всъщност не са допълнителни - просто досега те се превеждаха не от касата, а от Министерството на здравеопазването. За намалението на парите първо писа OFFNEWS.BG.

Пред наш репортер директорът на Специализираната болница за активно лечение по онкология доц. Здравка Валерианова обяви, че това ще се отрази силно негативно върху качеството на лечението, както и ще се наложи свиване на броя пациенти, които могат да бъдат поети. Тя нарече решението "подигравка" с онкоболните и лекарите. Драстично е намален и обемът на дейността, предвиден от здравната каса.

През настоящата година броят преминали болни е 82 180, а за 2012 година са заложени 29 000 пациенти. Шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, който би трябвало да защитава интересите на лекарите при при подписването на рамковия договор, обаче заяви, че "намаление на стойността на клиничната пътека няма". Разликата, според него, се компенсирала от цената по друга клинична пътека - за диспансерно наблюдение, която е станала от 80 на 130 лева. По този повод доц. Валерианова заяви, че двете пътеки нямат нищо общо и едното не може да компенсира другото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!