Лекари блокират безплатната грижа за болни от рак в хосписите

ОFFNews 19 декември 2011 в 13:33 9226 1

Грижата за онкоболните в последен стадий остава само в болниците, и през 2012 година хосписите няма да имат финансиране.
Грижата за онкоболните в последен стадий остава само в болниците, и през 2012 година хосписите няма да имат финансиране.

Хосписите няма да получават пари от здравната каса, за да се грижат да болни от рак в последен стадий. Лекарският съюз и здравата каса блокираха достъпа им, като отказаха да променят т. нар. алгоритъм в клиничната пътека за палиативни грижи. Така изискванията за сключване на договор остават неизпълними не само за всички хосписи, но и за повечето болници в страната. На тях отговарят не повече от 15-17 лечебни заведения.

Тази клинична пътека на практика е неработеща. До скоро беше разрешено по нея договор с НЗОК да сключват само болници, но за тях тя не е изгодна - по нея се плащат по 51 лева. Така болниците не сключват договор, а хосписите нямаха право на това. В резултат близките на умиращите от рак плащаха огромни суми за хоспис, ако можеха да си го позволят. За да реши този проблем, Министерството на здравеопазването промени наредба, която даде право и на хосписите да сключват договор. НЗОК и БЛС трябваше да договорят промяна в изискванията за сключване на договор, за да могат хосписите да отговарят на условията. Сега за да се грижиш за болен от рак в последен стадий срещу пари от държавата (която дава по 51 лева), трябва да имаш анестезиолог, лъчетерапевт, изключително скъпа лъчеапаратура, реаниматор. В същото време тези хора вече нямат нужда от лъчелечение, а само от морфин, който медицинска сестра да им слага, и от грижи.

"Няма да бъде променян алгоритъмът. Пътеката не е правена за хосписи. Ако някой иска това да става, нека бъде така добър да осигури парите. Министърът на здравеопазването, като го разреши в наредбата, да беше така добър да си намали бюджета за министерството и да ги даде тези пари", заяви д-р Димитър Петров, главен експерт в БЛС.

2000 души на година са на морфинотерапия, според МЗ толкова се нуждаят от палиативни грижи. Всяка година се регистрират нови 30 000 случаи. Общият брой е над 200 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови