Българката, която участва в клинични изпитвания на ваксина срещу COVID-19: Имах температура два дни

OFFNews 15 октомври 2020 в 09:02 12637 0

Два дни е имала температура българката Мария Спирова, която е сред доброволците за тестване на ваксина срещу COVID-19 във Великобритания, след поставяне на първата доза медикамент или плацебо.

Мария е редактор в юридическо списание във Великобритания. Пред bTV тя уточни, че клиничните изпитвания на "Астра Зенека" са рестартирани след кратко прекъсване.

По думите ѝ в момента има 4 ваксини, които са в напреднал етап. 2 и 3 фаза на изпитванията се случват заедно, за да бъде ускорено производството им.

При първото ваксиниране Мария е била предупредена, че обикновено най-разпространеният ефект е да повиши температура. Така се е случило и при нея, но след два дни нещата са се нормализирали.

"След втората доза, която се случи часове след като беше рестартиран процесът по изпитванията, дори не вдигнах температура, спеше ми се, два дни бях отпаднала, след което се освежих и нещата продължиха по нормален начин", разказа тя.

По думите ѝ на доброволците се предоставя доста обемна литература за четене и непрекъснато се интересуват дали са съгласни да са част от това изпитване. В Оксфорд нито един човек не е съобщил за оплаквания, обясни тя.

Условията, които се поставят на участниците, зависят от групата, в която са включени, разказва Мария Спирова. В нейната група е било важно участниците да са клинично здрави.

"От нас не се очаква да се пазим, напротив, предполага се, че в някакъв момент ще се срещнем с вируса и вероятно ваксината ще проработи. На практика през нас се тества дали една обикновена имунна система, на която не ѝ се помага, ще се прави по-добре или по-зле от една имунна система, въоръжена с ваксина.

За спирането на клиничните изпитвания

Мария Спирова разказа подробности и за момента, в който бяха временно спрени тестовете на ваксината. Жената, с която е възникнал проблем в хода на изпитванията, е развила неврологични симптоми. На останалите доброволци не са били обяснени подробности, тъй като получаването на чувствителна лична информация не е практика дори за лекарите, които участват. Достъп до тази информация има само комисия от независими експерти, които трябва да установят дали има свързаност между тези симптоми и поставянето на ваксината.

По думите на Спирова такава свързаност не е била открита.

Тя разказа още, че се следи цялото й общо здраве. Кръвни изследвания ѝ се правят на всеки 10 дни, изследва се и нивото на антителата, в случай че има поставена антиковид ваксина, което тя не знае. Всяка седмица си прави PCR тест. Ежедневно е попълването на дневник за симптомите, в случай че се появят такива.

"В момента във Великобритания се обмисля малко изключване на шалтера – 2 седмици пълна карантина, защото се увеличават хоспитализираните. Малкият локдаун цели да се забави разпространението. Има хора, които демонстративно не спазват мерките. Настроенията са доста сходни с тези в България", коментира Мария и допълни - Разбирам това разочарование, но ние носим маски, не за да запушим устите си, а за да помогнем на другите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!