Автомати за лекарства да се поставят извън аптеки и дрогерии, предлага МЗ

OFFNews 21 февруари 2024 в 17:07 663 0

аптека

Снимка Александра Маркарян

Проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Апарати за продажба на определени лекарства без рецепта да могат да се поставят извън аптеки и дрогерии, предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Проектът на здравното министерство е публикуван за обществено обсъждане. 

Според действащия в момента закон автоматите могат да бъдат позиционирани само в аптека или дрогерия, а с промените се предвижда такива да бъдат разположени и в населени места, където няма подобни обекти. Според вносителите така ще се подобри достъпът до лекарства в малките, отдалечени и труднодостъпни райони, в които няма аптеки.

Това би могло да реши проблема с достъпа до лекарствени продукти в малките населени места, които не са икономически атрактивни за разкриване на аптека. Чрез възможността за поставяне на автомат, който задължително трябва да е собственост на аптека или дрогерия, извън нейната територия, но в рамките на съответната административна област, ще се преодолеят затрудненията със снабдяването с лекарствени продукти най-вече в населените места, в които няма разкрита аптека, пишат от МЗ.

Контролът върху дейността на автоматита, които ще бъдат с регистрационен режим, ще се извършва от регионалните здравни инспекции.

В законопроекта се предлага още след приемането на първата Националната аптечна карта поддържането и актуализирането на данните в нея да се извършва с информационна система, чрез която се осигурява свързаност с необходимите регистри и бази данни. Мярката е предвидена и в Националната стратегия за електронно здравеопазване и дигитализация на здравната система 2030 чрез създаване на Електронна платформа за поддържане на Националната аптечна карта.

Други промени в ЗЛПХМ предвиждат в аптеките да се извършват дейности по промоция на здравето, с които пациентите да повишат здравната си култура, да могат ефективно да контролират заболяванията си и да се борят с вредните навици.

От здравното министерство залагат и промени в оценката на здравните технологии - колко ефективни са дадена терапия или медицинско изделие. Тази оценка ще определя дали те да се заплащат с публична средства или да бъде предпочетена алтернатива.

Промените са в отговор на регламент на ЕС, който предвижда оптимизиране на процеса по оценка на здравните технологии. В тази връзка вносителите предлагат Съветът по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да бъде преименуван на Национален съвет за регулиране и оценка на здравните технологии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки