Арт проект предупреждава за опасността от остеопороза

На всеки час се регистрират по шест фрактури в резултат на крехки кости

OFFNews 09 юни 2023 в 10:30 572 0

арт проект

Снимка PR Play

Арт проект в рамките на информационната кампания за борба с остеопорозата "Не се пречупвай"

Уникален арт проект привлича вниманието на софиянци и гостите на столицата към остеопорозата. Проектът е разположен на Моста на влюбените в София и е изрисуван в рамките на информационната кампания за борба с остеопорозата "Не се пречупвай". Арт проектът е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary.

Остеопорозата е социално значим проблем и повлиява както пациента, така и цялото му семейство. За жалост ние сме склонни да плащаме огромни средства за лечение на последиците, отколкото да дадем минимални средства за превенция. Важно е да се каже, че остеопорозата има лечение и то е съвсем ефективно, защото това заболяване не се лекува с природни средства. Много са факторите, от които зависи остеопорозата, едно от съществените неща е наследствеността, ето защо всеки които знае, че има майка, баба с остеопороза, трябва да има едно на ум, че изложен на риск. Качеството на костта е генетично детерминирано. Рискът от остеопорозата нараства с възрастта. Освен наследствеността, рискови фактори са тютюнопушенето, нисък прием на калций, дефицит на витамин D, обездвижване, ниско телесно тегло, прием на определени медикаменти и някои заболявания, обясни ендокринологът д-р Наталия Темелкова.

„Наричат остеопорозата "тихият убиец", защото не боли и няма симптоми, докато не се получи счупване. Това заболяване е толкова често срещано, че трябва непрекъснато да се говори за него и за това как да се предпазим. Чрез този арт проект всеки би могъл визуално да си представи какво се случва в тялото на човек с остеопороза – все пак рисунката понякога е повече от 1000 думи. Създаването на художествената намеса отне три дни на съвременния графити артист JahOne, а докато рисуваше, десетки хора се спираха, за да прочетат посланието и да се снимат. Вярвам, че това е и целта ни - да говорим чрез изкуството на важни за обществото теми и то по достъпен за зрителя начин“, сподели Деляна Ангелова от Фондация „Вижънъри“ .

След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Призоваваме хората да бъдат отговорни към здравето си и да посетят специалист, който да направи оценка на риска от остеопороза, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на "Амджен България".

Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже. На всеки час се регистрират поне по шест фрактури, в резултат на крехки кости или около 150 дневно. Изследване на Международната фондация по остеопороза (МФО) показва, че остеопорозата все още се диагностицира късно.

В сравнение с големите европейски страни, България отстъпва, когато става въпрос за достъп до лечение на пациентите с остеопороза. Едва всеки шести пациент продължава лекарствената си терапия една година по-късно, независимо от лекарството, което приема. В България биха могли да бъдат предотвратени до 68 000 костни фрактури, ако хората с повишен риск от развитие на остеопороза или вече с доказано заболяване, получат адекватна лекарствената терапия.

За съжаление, смъртността в резултат на остеопорозата в България е по-висока (184 на 100 000), от тази в Европейския съюз (116 на 100 000). Ранното диагностициране на остеопорозата е особено важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса. Измерването на костната плътност (DXA) е стандартен метод за диагностика на заболяването, а лечението е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си и по този начин укрепват костното здраве.

Медикаментите са важен елемент от лечението, което трябва да се допълни от здравословното хранене, прием на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност.

Повече информация за заболяването може да намерите на Фейсбук страницата, както и на сайта Крехки кости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови