Ангелов изчисли, че под 0.003% от българите не получавали адекватна лекарска помощ

Не сме първи по смъртност, значи капацитетът на здравната система е добър, каза здравният министър

OFFNews 11 ноември 2020 в 11:07 3425 0

Снимка Архив/БТА

"Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър". Това каза по БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че са налице несвоевременно подаване на информацията към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

Подготвена ли беше здравната система

По думите му през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система.

„Когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща“, обясни стратегията на здравните власти той.

„Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на "лавинната топка" в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск", коментира Ангелов.

Според него хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага.

За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла, увери Костадин Ангелов. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. „Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх.“

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи“.

За лекарствата и тестовете

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.

По думите му до края на тази седмица, през РЗИ-тата, системата ще бъде захранена с изключително голям брой бързи антигенни тестове. Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

Ще има ли локдаун

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаунът няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. Според него в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:

„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имаше изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите, заради пълното затваряне на държавата и лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална", увери министърът.

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, уточни той.

За включването на доц. Мангъров

„Всеки лекар, който има специалност инфекциозни болести, трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов по повод назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София. По думите му инфекционистът спазвал мерките и не ходел при пациентите без маска и ръкавици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови