Ангелов: Всеки, който счита, че е спешен, има право да потърси помощ в болница

Янка Петкова 05 ноември 2020 в 11:39 2082 1

Всеки, който счита себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко лечебно заведение. Нито едно лечебно заведение не може да откаже на спешен случай", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Препоръчваме да се избягват събиранията, да се ограничат пътуванията, ако не са необходими. Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, предупреди той и допълни, че държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19.

Имаме достатъчно количество лични предпазни средства, за да се обезпечи държавата за месеци напред. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, следващата седмица се очакват още 4300", съобщи още той.

"Нека всички граждани, които имат симптоми, да не гледат на това лекарство като панацея. Всеки медикамент има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска, поясни здравният министър.

Има и други препарати с противовирусно действие, лечението с ремдесивир става по критерии утвърдени от Експертния съвет по анестезиология и реанимация. Днес те отново ще бъдат изпратени до всички болници. Болниците изработиха единен протокол за лечение на коронавирус, в него са обединени усилията на всички до момента. Този протокол ще бъде изпратен днес до лечебните заведения в страната. 

Полагаме усилия през април ваксината срещу COVID-19 да бъде достъпна за всички българските граждани.

"Ръст в смъртността има. Дължи се на това, че българските граждани продължават да търсят лекар късно. Много млади хора търсят късно помощ, тогава вече почти целият бял дроб е засегнат. Не се самолекувайте, не използвайте панически медикаменти", апелира проф. Ангелов.

Служители на МВР също ще се включат във връчване на предписанията на РЗИ, стана ясно още на брифинга. Имаме готовност за превръщане на някои болници в такива за лечение само на пациенти с коронавирус, подчерта Ангелов.

Ситуацията в София

„Натискът върху болниците в София е много голям”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Пирогов” вече осигури 200 легла за средно тежки пациенти и увеличи броя на леглата си за интензивните пациенти, които се нуждаят от реанимация”, каза още той.

И отново припомни: „При първите симптоми на неразположение – леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, останете си вкъщи, не ходете на работа. Поне 1-2 дена стойте вкъщи. Ако проблемите се засилят – потърсете личния си лекар. Когато нямате такъв – може да се обърнете към специалисти в РЗИ”.

Според него трябва да има диференциране при лечението на заразените пациенти. „В момента натискът върху болниците, които извършват триаж, който може да бъде направен от личните лекари, е огромен. Ако личният лекар поеме отговорността и поеме лечението на леките пациенти буквално от първия ден до момента, в който те имат нужда от лечение в болница, това много ще ни облекчи”, категоричен бе директорът на „Пирогов”.

"Хората продължават да търсят вратички в закона, за да нарушават мерките, време е за разум и солидарност с медиците", апелира здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

05.11 2020 в 12:02

Нещастник...не знае собствените си наредби....всеки може да се самоопредели като спешен и да потърси помощ в центровете за СП(а не в болниците) и там трябва да приеме съдбата си(разбирай да приеме това което ще му кажат в СП) или го приемат в болница или го пращат с фиш в дома под наблюдение на ОПЛ-то...а колкото до оптимизма на головодника-министър,след два месеца(около Коледа)ще сме на минимум 300 000 заболели и 20 000 умрели и дано да е така....пълна некомпетентност,иска да се хареса на Мутрата след месец ще се опитаме да затворим държавата,ама ще е късно....верно,голема част от дъртаците като мен ще сме вече в по-добрия свят и си мисля,че ще икономисаме много пари от неизплатени пенсии...народе,не го избирайте повече тоя мизерник,това си е един прост,обикновен сериен убиец и да да има някой който да му потърси сметка....