Андреева: Да се трупат политически дивиденти с лъжи, ген. Тонев, не ви прави чест

OFFNews 08 август 2014 в 08:12 6585 13

Таня Андреева

Да се трупат политически дивиденти с откровени лъжи, ген. Тонев, не ви прави чест.

Това отговори на бившият здравен министър Таня Андреева на твърденията на бившия шеф на ВМА и зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев. Според него Таня Андреева е искала между 15 000 и 50 000 лева от директори на болници, за да не ги отстранява от постовете им.

Пред Нова телевизия Таня Андреева коментира и случая с уволнението на шефа на „Пирогов“, което беше спряно от служебния здравен министър. По думите ѝ мотивите за уволнението на проф. Миланов станало, след като болницата показала лоши резултати. „Това е едно лечебно заведение, което практически непрекъснато влошава своите показатели. Никой не си е позволил да го отстрани директора на „Пирогов“ без сериозни проверки“, обясни тя, като допълни, че за 1 година болницата е отчела 7 млн. лв. загуби.

Андреева обясни, че е разговаряла с проф. Миланов още в началото на мандата ѝ. Много неща не бяха свършени, но една година не беше достатъчна, заключи Андреева.

Тя каза още, че шефът на „Пирогов“ не е бил уволнен тихомълком и няма практика да уведомява човекът, който трябва бъде уволнен. „Няма принцип някой да бъде извикан и да му бъде съобщено“, допълни тя. В студиото на Нова ген. Тонев контрира, че лошите показатели на „Пирогов“ са от няколко години.

Стоян Тонев отговори, че няма нищо против към Андреева като личност и че дори бил мек в оценките си, за да не излиза, че „на умряло куче нож вадиш“. „Всяка смяна в „Пирогов“ обаче означава, че може да разклатиш структурата“, обясни Тонев.

Бившият шеф на ВМА изнесе информация и за нагласени конкурси в Здравното министерство. „Пуска се обществена поръчка при едни условия и после се подменя. Поръчката за шоковата зала на „Пирогов”, оборудването на спешни центрове, е за около 7 млн. лв., но се очаква до 120 млн. лв. да бъдат получени по оперативната програма. Първоначално се е искало да представят възможно най-добрата техника за техните звена. След което това е подменено с техника на съвсем друго ниво”, казва ген. Стоян Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!