Андреева: Болниците ще имат пари до края на годината

OFFNews 26 юни 2014 в 11:42 1788 0

Таня Андреева

Болниците ще имат пари за цялата година. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Нека да не плашим хората. Видяхте, че се справихме миналата година и то с бюджет, който не беше правен от това правителство. Болниците ще получат пари. Колегите да работят спокойно, посочи Андреева.

ГЕРБ нямат право да коментират състоянието на Касата, след като прибраха парите от НЗОК 2010 година. Оттогава Здравната каса работи само на приход-разход и няма никакъв резерв, за да може да го покрива в случай на нужда, категорична е Андреева.

Здравният министър успокои лекарите, че в НЗОК има достатъчен финансов ресурс да се покрие дейността на болниците над лимита.

Мога да успокоя колегите, че ще получат средствата, независимо дали ще бъде чрез актуализация на бюджета или чрез други механизми, които НЗОК може да приложи до края на годината, увери Андреева.

По думите й в средата на юни не може да се правят толкова тежки прогнози за дефицита в края на годината.

Само ще припомня, че миналата година бюджетът на Здравната каса стигна до септември и точно ние намерихме средствата да платим на болниците не само за дейността в рамките на лимита, но и надлимитната. На практика беше платена над 100% от дейността на болниците, категорична е Андреева.

Преди дни НЗОК поиска актуализация на бюджета с над 300 млн. лева, като обяви, че към тях ще се добавят и 55 млн. лева от платени в повече здравни вноски.

В сряда Българският лекарски съюз предупреди, че ако до 20 дни не бъде актуализиран бюджетът на НЗОК, болници ще започнат да фалират през септември и ще се наложи да връщат пациенти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews