Ананиев да отнеме правото за практика на арестуваните лекари, поиска шефът на Фармацевтичния съюз

OFFNews 03 декември 2017 в 12:37 1963 1

Здравният министър да отнеме правото да упражняват професията си на лекарите, заловени при акция срещу престъпна схема за реекспорт на онколекарства, поиска председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред bTV. 

В събота ГДБОП арестува 7 души във връзка с разбитата престъпна група. Според разследването Здравната каса е ощетена със стотици милиони левове, защото е платила лекарствата, които са били изнесени в Европа. 

От години знаем, а от 2014 г. сигнализираме институциите за паралелния износ на скъпи лекарства. От средата на юли седи нов вариант на Закон за лекарствените средства в хуманната медицина, с който може да бъде спрян износът, каза Гетов.

Той призова депутатите да дебатират по промените бързо и след 23-часови дебати, каквито имаше за бюджета, да приемат промените.

По думите му при организацията на фармацевтичната система в България не е трудно да се създаде престъпна схема за износ.

Основата е огромната разликата в цените. В България те са най-ниски. Ако за инсулин у нас се плаща 39 лева, в Германия той е 93 евро. Ако лекарство за болестта на Крон у нас струва 50 лв., в Германия е 60 евро. Това е проблем и на всички Източноевропейските страни. Ние захранваме пазара на скъпи лекарства в ЕС, посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови