Анализ: Лекарите и сестрите у нас със заплата под средната за страната

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2020 в 11:51 1974 0

Заплатите на лекарите и старшите медицински сестри в България са около средната заплата за страната, докато в други високо развити държави от Европейския съюз, като Финландия, те са два пъти над средната, показват данните от проучване на Zaplatomer.bg, цитирани от БГНЕС.

При нетна заплата от 1371 лева в България, средното възнаграждение на един лекар у нас е 1318 лева или 96%, а на старша медицинска сестра – 1344 лева или 98%. За сравнение във Финландия, където брутната заплата е 3038 евро, един лекар получава средно по 6807 евро или разликата е 206%. Старшата медицинска сестра във Финландия е със заплата 3544 евро, отново над средната за северната страна.

В нашите географски ширини трудът на лекарите, които бяха на първа линия в борбата срещу пандемията от коронавирус, също е по-ценен. В Северна Македония средната заплата на един лекар е 30 827 денари или 114% над нетната, което възлиза на 27 000 денари. В Босна и Херцеговина и Словения заплатите на лекарите са съответно с 161% и 189% над средните за тези две балкански държави.

Старша медицинска сестра в Словакия получава почти колкото средната заплата за страната. Работещите на тази позиция в Чехия печелят с 16% повече на месец от средното за страната. За сметка на това в Унгария старшите медицински сестри получават значително по-малко от средната заплата.

Данните са от анализ на Zaplatomer.bg (съвместна услуга на българския пазар от JobTiger.bg и Paylab.com) на заплатите на работещите на първа линия в борбата с COVID-19.

Само лекарите получават повече от средната заплата

Възнаграждението на лекарите е над средните национални заплати в почти всички наблюдавани държави. В някои държави разликите са минимални (България, Румъния, Литва), в други разликата е близо 200% (Словения, Финландия).

Възнаграждението на старшите медицински сестри достига средната национална заплата в повечето държави. Заплащането им малко надвишава средното в Чехия и е равно на него в Естония и Словакия. Дори в западноевропейските държави старшите медицински сестри не получават повече от средната работна заплата.

Ниски са заплатите на болногледачи и шофьори на линейки

Пред трудни времена поради пандемията са изправени и клиентите на домовете за възрастни хора, които принадлежат към най-застрашената група от населението. Въпреки това трудът на служителите, които се грижат за възрастни хора, е нископлатен, като често едва достига половината от средните национални заплати (Естония, Литва, Сърбия, Германия, Италия). Персоналът, който се грижи за възрастни хора в Словакия, България, Румъния, Унгария и Финландия, е малко по-добре платен, като заплатата им е в размер на близо 60% от средната работна заплата за страната. От тази гледна точка най-добре платени са болногледачите в Чехия (74% от средната работна заплата за страната).

Сред най-нископлатените позиции са и шофьорите на линейки, чиято заплата е по-ниска от тази на болногледачите в няколко от наблюдаваните страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X