Алерголог: Рискът от реакция след ваксина може да се определи с тест

Хапче три дни преди ваксинацията предотвратява евентуална алергична реакция към COVID ваксините, казва д-р Борислава Крушева

OFFNews 17 ноември 2021 в 09:41 1522 1

Снимка Архив

Рискът от алергична реакция към ваксините може да се определи с тест преди имунизацията. Това каза по БНР д-р Борислава Крушева, алерголог в Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“.

„Всеки трети човек има някакво алергично заболяване и затова въпросите и съмненията около ваксинирането на тези пациенти трябва да бъдат изяснени. След направени над 7 милиарда дози ваксини по света се оказа, че честотата на алергичните реакции е 1,31 на един милион поставени дози. Което е процент като при останалите видове ваксини", поясни тя.

По думите ѝ няма никакви противопоказания за ваксинация при пациенти с бронхиална астма алергичен ринит /сенна хрема/, чувствителност към микрокърлежи в домашния прах, медикаментозна алергия, която не протича с тежки реакции, хранителна алергия и инсект алергия.

Кои са рисковите групи

Риск от алергична реакция има при хора, преживели анафилактичен шок след прием на медикаменти (мускулно или венозно); при поставяне на ваксини в миналото; след прием на някои храни; след ужелване, по друг повод, който не е свързан със състава на COVID ваксините.

Такива пациенти трябва да се ваксинират след консултация със специалист алерголог, категорична е д-р Крушева. 

Тя посочи кои съставки във ваксините могат да предизвикат алегична реакция:

"Това са полиетилен гликол във "Пфайзер", полиетилен гликол и трометамол в състава на "Модерна" и полисорбат 80 в състава на "Астра Зенека" и "Янсен".

Вече се прави тестуване с тези 4 компоненти на ваксините, за се определи алергичния риск, съобщи алергологът.

Тестуването се отчита на 20-та минута. Преди това се снема подробна алергологична анамнеза от пациента", каза още тя.

След теста се дават препоръки на пациента как да се подходи.

"Според препоръките за Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, които ние следим сериозно, не се препоръчва премедикация с антихистаминови препарати преди ваксинация. Но ние даваме хапче три дни преди ваксинация, защото българинът е свикнал да бъде по-спокоен преди каквато и да е интервенция. След първата игла на ваксината изискваме от тях да ни съобщят как е преминал процеса", посочи още д-р Крушева.

Специалистът съветва ваксинацията на пациенти с алергии да се прави в медицински център или болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови