Акад. Петрунов: Високият процент заразени, болни и починали сред ваксинираните не е достоверен

Скритата заболеваемост от коронавирус у нас е поне 30%, хората не се тестват, заяви алергологът

OFFNews 01 октомври 2021 в 09:38 9381 0

Снимка БНР

"На всички стана ясно, че причината за многото заразени е неспазване на мерките. Ако се въведат по-строги мерки, ще има резултат, защото хората ще се дисциплинират", заяви по Нова телевизия алергологът и имунолог академик Богдан Петрунов и изтъкна ползата от носенето на предпазни маски.

По думите му това е абсолютно задължително в затворени помещения и при струпване на много хора.

Той коментира и сигналите за фалшиви сертификати, като подчерта, че на лекар, който издава фалшиви документи за ваксинация трябва да се отнеме правото да упражнява професията. Акад. Петрунов беше категоричен, че високият процент заразени, болни и починали сред ваксинираните не е достоверен, тъй като изследвания в редица страни показват, че ваксинираните са много по-добре защитени. Той даде пример със САЩ и Великобритания, където над 99-98% от починалите не са имунизирани.

По думите му неестествено високата статистика на починали с коронавирус имунизирани у нас е доказателство, че се издават сертификати без да се прави ваксинация в действителност.

Според специалиста има скрита заболевамост у нас от поне още 30% и това се дължи на големия брой хора, които не се тестват, боледуват в домашни условия, за да не бъдат карантинирани. Алергологът каза още, че колегите му от интензивното COVID отделение във ВМА са споделили, че пациентите, които лекуват, са в много тежко състояние, тъй като са потърсили помощ в последния момент, а тогава състоянието им вече е било необратимо влошено.

Той посочи още, че не бива да се бърза с третата доза срещу COVID-19, след ваксинирането трябва да минат от шест до осем месеца, за да се мисли за допълнителна доза.

Медикът препоръча да се направи противогрипна ваксина, тъй като заради строгите противоепидемични мерки миналата зима голяма час от хората не са изкарали грипна инфекция, нямат имунитет, и сега са по-податливи на заразяване, а мерките далеч не са толкова строги.

По думите му е добре да се изчака две седмици след ваксинация срещу COVID-19 преди да се постави противогрипна ваксина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови