Акад. Петрунов: Много рано бяха отворени спортните центрове и моловете

Завръщането на учениците в училищата е добро решение, смята експертът

OFFNews 05 февруари 2021 в 22:41 1737 0

Спортните центрове и моловете бяха отворени много рано, ограниченията трябваше да отпаднат на 1 март, когато е предвидено да бъдат отворени и ресторантите.

Това категорично мнение изрази председателят на Отделение по медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Той обясни, че имунитетът, постигнат от ваксината, заедно с имунитета след преболедувалите са факторите за създаването на колективен имунитет. Според него ще е тревожно, ако страната ни не достигне 60-70% колективен имунитет.

Ученият коментира, че и имунитетът от ваксината, и този от прекараната болест пазят еднакво хората.

Капацитетът на здравната система е достатъчен в момента и болниците няма да се препълнят, но "безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на щамовете, които създават сериозния медицински проблем - и диагностичен, и лечебен", посочи академикът.

"Няма съмнение, че ние сме изправени пред една нова вълна на разпространение на инфекцията и аз се надявам, че с по-сериозни имунизационни усилия и възможност да се имунизират все повече българи ще задържим това развитие. Но аз лично мисля, че ние по-рано от началото на годината няма да видим светлина в тунела", заяви акад. Петрунов.

По думите му в България мерките са били най-либерални от държавите в цяла Европа, но режимът не се е спазвал на много места. Завръщането на учениците в училищата обаче според него е правилно решение. "Това е чудесно решение за мен, защото това иначе е колосален проблем. Той не е само здравен, той е социален, икономически", каза акад. Петрунов и призова да се спазват елементарните противоепидемични мерки.

"Както сме се научили да живеем с грипа, така и с много други инфекциозни болести, трябва и с коронавируса да се научим да живеем - да носим маски, да спазваме разстоянието един от друг, колкото е възможно по-малко социални контакти", заяви Петрунов.

"Маската не ви предпазва от вируса. Вирусът минава през органичен материал, вирусът е в аерозола, който излъчваме. Маската е един физически щит, който предпазва този аерозол да не попада в нас. Така че дори най-обикновените маски са нещо полезно", бе категоричен акад. Петрунов.

Според него две са най-великите неща в медицината – ваксините и антибиотиците. "Ако ги нямаше, нямаше да сме 7 милиарда никога", допълни академикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови