Акад. Богдан Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване на COVID-19

OFFNews 08 септември 2021 в 10:00 7118 6

Снимка Архив

10-12% е имунитетът след преболедуване. Имунитетът, който създават ваксините, е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествени.

Това каза по БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза, посочи специалистът и допълни, че няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Очевидно не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на Делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че Делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

Той подчерта, че инфекцията се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант "ковид ню" в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

6

kokoten

08.09 2021 в 16:03

Няма небивалици...Академика е прав поне за ваксините.Те предизвикват много по-спецефичен имунитет от преболедуването,най-малкото защото създават антитела само към шиповия протеин.Преболедуването създава всякакви антитела с/у всичките белтъци на вируса,което е излишно защото в повечето случаи тези антитела не действат.РНК-ваксините са в основата на създаването на моноклонални антитела за които англичаните наблегнаха,че това е единственото лечение на Ковида.Тези тела се създават в човек ,както в коня се отглеждат различни ваксини и серуми,но дотам се стига,сега вече тия антитела(високоспецефични)ще ги пречистят,ще ги разгадаят и ще ги произведат и хайде при пациентите и нема повече ковид(нема да се мре от него),а ремдесивира и ивермектана са такава пушилка и толкова нямат ефект,че не си заслужава да говорим....Факт е,че от починалите в последните 6 месеца само 3% са били ваксинирани,,т.е. приоритетно мрат неваксинираните...

2000

4

AR

08.09 2021 в 12:44

Относно долуспоменатото проучване от Израел:

Първо, много избирателно цитирате заключения. Наистина според това проучване естествено-изградениият имунитет предпазва повече от Делта варианта, НО също така отриват, че една доза Пфайзер след преболедуване предпазва повече от просто преболедуване.

Второ, проучването им не е рецензирано от нито едно издание, така че нека не прибързваме със заключения.

И последно, съществуват много проучвания, които демонстрират, че ваксините изграждат също толкова ефективен имунитет, колкото преболедуването (напр. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.18.21262237v1).
В крайна сметка ваксинирането е много по-безопасно от заразяването, където има риск от хоспитализация, дългосрочни усложнения и дори смърт. Нека по-балансирано да гледаме на нещата.

2000

2

SapunRK

08.09 2021 в 10:22

Пробват. Ако мине номера. С такива проучвания е пълен света, а и всеки лекар с прашинка морал и прилично образование, ще потвърди, че по-добро от естествения имунитет няма. А тоя "академик" по-добре да почне да мисли как да връща парите, щото нещата не хващат дикиш. И аз ще си сменя първото име на "Професор" и ще ходя по медиите да проповядвам новата религия за "вяра" в науката.

8959

1

Станчо Панса

08.09 2021 в 10:11

Проведено изследване сред 2 500 000 души в Израел доказва точно обратното на това, което твърди Акад. Петрунов. Заключението на учените е, че имунитетът, придобит от преболедуване е много по-ефективен от този придобит от ваксинация. На какво проучване се позовава Акад. Петрунов нямам представа, но явно си прави някакви лични изводи.
Ето и източника, който е проверен, и това изследване е публикувано и вдруги международни издания.
https://www.timesofisrael.com/study-covid-recovery-gave-israelis-longer-lasting-delta-defense-than-vaccines/
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки