Адвокат: Трудно се доказва нежелана реакция от ваксина

За старите ваксини, които са разрешени отдавна, не е необходимо информирано съгласие, поясни проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет на МУ София

OFFNews 06 януари 2021 в 13:45 1033 0

Трудно се доказва нежелана реакция от ваксина. Трябва да се установи причинно-следствената връзка, коментира по БНР адвокат Андрей Дамянов, заместник-председател на УС на Националната пациентска организация. 

Когато става въпрос за доброволно поставяне на ваксина, независимо от това какъв е периодът, в който тя е влязла в употреба, е редно да има разяснение от този, който поставя ваксината, смята Дамянов и допълва, че човек трябва да има познание за това какво вкарва в организма си.

Зам.-председателят на НПО уточни, че в задължителния имунизационен календар се включват доказали във времето ефекта си ваксини, показали нищожен брой предвидими нежелани реакции. Като адвокат и представител на пациентска организация Дамянов потвърди, че няма информация до този момент да има пряко доказана такава реакция - на аутизъм, в резултат на приложена ваксина у нас, каквито са най-честите спекулации.

„Проблемите, които стоят за доказването на такъв тип реакции, са доста“, обобщи юристът, като посочи по веригата производството - дали във ваксината няма попаднал замърсител, дали е била съхранявана правилно, при какви условия е била поставена, кога са настъпили страничните реакции.

В редица държави има фонд за обезщетяване от нежелани медицински реакции. Той се попълва отчасти от данъци, отчасти от фармацевтичните компании, допълни Андрей Дамянов. У нас такъв фонд не съществува.

Кога е необходимо информирано съгласие при поставяне на ваксина

„За старите ваксини, които са разрешени отдавна и са преминали втора оценка след продължително проследяване на безопасността, не е необходимо да се подписва информирано съгласие“, поясни проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, ръководител на Катедрата по организация и икономика на фармацията. „За тях са достатъчно данните за безопасността“, посочи тя.

„Ако периодът на първото разрешение за употреба е над 5 години, не е необходимо нито информирано съгласие, нито допълнително проследяване на ефекта. Ако този период е по-кратък, всички лица имат право да докладват евентуални подозирани нежелани лекарствени реакции, включително пациентите“, поясни проф. Петрова по повод доброволно поставяните ваксини срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews