35-годишен варненец е петият потвърден случай на маймунска шарка у нас

Янка Петкова 02 септември 2022 в 12:38 3147 2

маймунска шарка

Снимка Getty Images

Заразеният е в добро общо състояние

35-годишен мъж от Варна е петият потвърден случай на маймунска вариола у нас. Пациентът е приет за лечение в университетската болница във Варна, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

ДНК на вирусът на маймунската шарка е изолиран след изследване на проба от обрива на заболелия. Мъжът е в добро общо състояние.

Първите случаи на заразното заболяване у нас бяха установени през юни тази година. Заразените са хомосексуални мъже на 41 г. и на 44 г, които са пътували в чужбина. И двамата бяха хоспитализирани в столицата в добро общо състояние. 

Дни по-късно беше потвърден и трети инфектиран с вируса на маймунската шарка, контактно лице на един от вече диагностицираните.

Четвъртият регистриран случай на болестта е при 23-годишен мъж с висока температура и обрив, наскоро завърнел се от Италия. Той беше лекуван в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги".

Какво трябва да се знае за болестта?

Инфекцията не се предава лесно от човек на човек. Заразяването се случва при близък контакт с инфекциозен материал от кожните обриви на инфектиран човек, както и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности, където оцелява за дълго време. Моментната епидемична ситуация най-вероятно се свързва с предаване по сексуален път сред мъже, които правят секс с мъже (MSM), но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

Какви са рисковете от заболяването?

Повечето случаи на инфекцията при дадения епидемичен взрив в Европа протичат леко. В риск от тежко заболяване са малки деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти. Тъй като случаите са все още малко на брой, профилът на тежест на заболяването не може да бъде надеждно оценен.

Как можем да да се предпазим?

Заразените хора трябва да останат изолирани, до излющване на коричките на обрива, както и да избягват близък контакт с имуносупресирани лица и домашни любимци до оздравяването си. Също така се препоръчва въздържане от сексуална активност и близък физически контакт до заздравяване на обрива. Заболелите трябва да останат изолирани по възможност в едно помещение в дома си, и да използват определените само за тяхно ползване домакински вещи (дрехи, спално бельо, кърпи, прибори за хранене, чинии, чаши), които не трябва да се споделят с други членове на домакинството.

Близките контактни лица на заболелите от маймунска едра шарка трябва да се самонаблюдават за развитие на симптоми в продължение на 21 дни след последния контакт със заразения и да избягват близък физически контакт с малки деца, бременни жени и имунокомпрометирани хора, докато не се изключи вероятността от заразяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

02.09 2022 в 17:03

Охо, екранно име Евроатлантик и хомофоб отгоре на всичко.

Грешиш за ХИВ, предава се от всякакъв полов контакт, както и непочистени правилно спринцовки и хирургически инструменти

А който е притеснен да не хване маймунска шарла, да спре с курвалъка безразборен - това важи за всякакви сексуални ориентации, докарват се болести