Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

3 месеца след боледуване от COVID-19 е възможно отново да се заразим (видео)

OFFNews 28 май 2020 в 10:03 10864 7

Броят на антителата, които се изграждат срещу COVID-19, намалява към третия месец след боледуване. Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски, който цитира изследване на учените от Департамента по имунохематология към университетската болница „Сан Матео“ в гр. Павия, до Милано.

По думите му това потвърждава данните за краткотраен имунитет срещу новия коронавирус.

Шефът на ВМА представи резултатите от посещението на делегация от академията в италианската болница. Българските медици са се запознали с концепцията за лечение на пациентите с кръвна плазма. Проф. Мутафчийски уточни, че италианските им колеги използват прясно замразена плазма и в момента разполагат с 5000 дози в случай на втора вълна.

Професорът цитира изследване на Департамента по инфекциозни болести в "Сан Матео", което показва, че най-тежките поражения от COVID-19 са върху микросъдовете, което води до увреждане на сърдечния мускул и кожни промени до месец след боледуване.

Биопсиите на сърца, които са направили италианските медици, са доказали, че инфекцията засяга миокарда и може да бъде причина за инфаркт вследствие на заболяването.

Проф. Мутафчийски съобщи, че в болница "Сан Матео" не използват хидроксихлорохин за лечение на болните от коронавирус, а антибиотици, които се прилагат и у нас. Екипът на лечебното заведение е включен в изследването на ефекта от прилагането на ремдезивир, но резултатите не оправдават високите очаквания за момента, уточни професорът.

Той цитира резултатите на Департамента по анестезиология и реанимация към университетската болница в Павия, според които смъртността в интензивните отделения е над 42%.

Италианските учени са предоставили протоколите си за лечение с кръвна плазма на българските медици. По тях ще работят специалистите от ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

7

tough

28.05 2020 в 15:05

Ми поинтересувайте се за разликата между ДНК и РНК вируси и ще разберете защо срещу първите има практически доживотни ваксини, а срещу вторите само сезонни.

25665

6

Victimized

28.05 2020 в 14:58

Добре, ако е така как ще сработи ваксината?
Поправете ме ако греша, но ваксината прави това което прави болестта, но "умерено" принуждава организма да изгради имунитет запознавайки го с вируса?
Ако анти телата си отиват до няколко месеца, на колко време ще трябва да се пре ваксинираме?
В САЩ имаше статии, че вируса изчезвал бързо и се притеснявали, че няма да могат да тестват ваксината обстойно......Никъде нито една власт не реагира адекватно...
Този същия преди блокадата разправяше как вируса бил безполезен и маските практически ненужни, сега ни разправя съвсем различни неща.....
Беееее, бееееееее

12691

5

Емил Станоев

28.05 2020 в 14:32

В Италия в Парламента са поискали Разследване за тази "пандемия" и лъжите около нея. Патоанатомите са стигнали до извод че това е лъжа.. Какво да очакваме тук ? лъжливия НОЩ може да крие истината още малко но после ?? В Германия също има гласове в тази посока. Ще падат правителства и тук също !! А някой задава ли си въпроса защо СЗо е забранило да се прави аутопсия на уж починали от този мистериозен вирус ??!

6136

4

WOW

28.05 2020 в 12:23

Мутафчийски пак дрънка глупости. Не е зле да седне първо да прочете преди да говори. Способността за повторно заразяване никога не е била пропорционална на титъра на антителата. Засега нищо не подсказва, че преболедувалите се заразяват повторно. Наобратно, има доказателства, че голям процент от популацията е устойчива на коронавируса. Епидемията затихва в цяла Европа и въпреки, че е рано да се правят изводи изглежда има 2 причини 1) Част от хората не могат да се заразят по генетични или имунологични причини; 2) Придобит от болестта имунитет. И нещо което е почити сигурно: мерките за изолация едва ли имаха съществен ефект върху развитието на епидемията!

6445

3

kokoten

28.05 2020 в 12:18

Изпитвам истинско уважение към професор Мутафчийски,но и ние сме научили (и не сме забравили)някой неща от преди 35 години,верно медицината много напредна от тогава,но основните неща не се промениха....Професора е хирург,а те както е известно страдат от някой неща(непогрешимост,божественост,уникалност и пр)Повтарям уважавам много хирурзите(35 години работя с тях),но никога не съм ги вземал на сериозно за каквото и да е било освен за тяхната работа като хирурзи...Не е много ясно защо точно тоя професор стана шеф на щаба,според мен доцент Кънчев щеше да е много по-добър,той цял живот с това се е занимавал и трябва да знае най-добре от всички какво трябва да правим...вируса е опасен особено за такива като мен и като нищо ще ритнеме камбаната,ама за голяма част от хората няма да има кой знае какви проблеми,така че,бъдете здрави и не се впрягайте много-много

8074

2

JustSoYouKnow

28.05 2020 в 10:39

Kokoten, ако това, което казваш е вярно, а на мен ми звучи логично и познато (реално не съм експерт в областта) е крайно време на професор генерал Мутафчийски да му пратят прокурор и да отиде за малко в ареста ... или поне да му вземат дипломата и фуражката, маската може да му я оставят.

6445

1

kokoten

28.05 2020 в 10:21

Естествено е да намалеят антителата след третия месец,това е известно на всеки петокурсник ...по-важно е да се запази клетъчния имунитет той е важния ,да има клетки които "помнят" вируса и при втори контакт да реагират бързо и да произведат тия антитела ...никой не очаква в организма ни да циркулират непрекъснато постоянно висок брой ненужни анти тела,просто човек не е така устроен...много е рано да се твърди,че повторното заразяване ще бъде често,има време ще разберем.По принцип при вирусите имунитета е траен и едва ли тази "гад" ще е различна...